Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Nieuwbouw in gevaar door te weinig betaalbare grond'

Ruim de helft van de corporaties geeft nu al aan volledig of grotendeels van gemeenten afhankelijk te zijn bij het verwerven van bouwgrond.

ANP
12 september 2022
Nieuwbouw-Amsterdam.jpg

Woningcorporaties lopen bij het bouwen van nieuwe sociale huurwoningen steeds meer aan tegen de hoge prijs en lage beschikbaarheid van bouwgrond. Via marktpartijen is grond te duur en tegelijkertijd stellen gemeenten te weinig grond beschikbaar, meldt corporatiekoepel Aedes op basis van een enquête. Twee derde van de tachtig ondervraagde woningcorporaties heeft te weinig grond voor hun nieuwbouwplannen.

Afhankelijker

Corporaties hebben juist afgesproken de komende jaren veel meer sociale huurwoningen, midden-huurwoningen en flexwoningen te gaan bouwen. Maar zij zijn volgens Aedes 'steeds afhankelijker geworden van de welwillendheid van gemeenten en van marktpartijen om aan bouwlocaties te komen'. 'Daardoor komt hun nieuwbouwopgave in het gedrang en dreigen de lange wachttijden voor sociale huurwoningen te blijven bestaan.'

Strengere regels

Aedes zoekt de oorzaak bij strengere regels voor corporaties, die in 2015 ingingen. Sindsdien mogen corporaties voor sociale huurwoningen alleen grond aankopen waar al een woonbestemming op zit en moet er binnen vijf jaar op worden gebouwd. Sinds de nieuwe eisen nam het grondbezit van corporaties flink af; een kwart van hen kreeg er de afgelopen vijf jaar volgens Aedes helemaal geen grond bij.

Meer hulp

De prijs van grond is de afgelopen vijf jaar gemiddeld met 21 procent gestegen. Ook is het hanteren van zogeheten sociale grondprijzen volgens Aedes minder gebruikelijk geworden. De koepel pleit voor 'transparante rekenmethodes voor realistische grondprijzen voor sociale woningbouw' en wil meer hulp van gemeenten. Ruim de helft van de corporaties geeft nu al aan volledig of grotendeels van gemeenten afhankelijk te zijn bij het verwerven van bouwgrond. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Mede vanwege de daaraan verbonden risico's hebben veel gemeenten al geruime tijd geleden de meeste grondposities afgebouwd. Woningcorporaties zullen daarom vooral (ook) zelf initiatief moeten nemen om grond aan te kopen dan wel daarover (exploitatie)afspraken maken met gemeenten.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Hans Bakker
Hugo’tje is een beetje langzaam. Tot eind volgend jaar staan maar liefst 64 grote distributiecentra op de rol om te worden gebouwd. Er is NOG STEEDS GEEN landelijke stop op deze centra. Nederland verdient er niets aan, het personeel krijgt alleen minimumloon en wordt uit het buitenland gehaald, het veroorzaakt enorme druk op de wegen etc. Er is een strijd gaande om de beschikbare ruimte, helaas houdt het politici niet bezig.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie