Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten mede debet aan leegstand winkels

Gemeenten hebben in het verleden te veel nieuwe winkelruimte laten bijbouwen, zonder daar oude winkels voor te laten opdoeken. Mede hierdoor is er in de eerset helft van dit jaar bijna evenveel bijgebouwd als er is leeggekomen. ‘De theoretische leegstand is bijna 100 procent’.

28 juli 2011
Gemeenten hebben in het verleden te veel nieuwe winkelruimte laten bijbouwen, zonder daar oude winkels voor te laten opdoeken. Mede hierdoor is er in de eerset helft van dit jaar bijna evenveel bijgebouwd als er is leeggekomen. ‘De theoretische leegstand is bijna 100 procent’.

Nieuwbouw bijna gelijk aan leegstand
Dat stelt directeur Gertjan Slob van databureau Locatus, ‘informatieleverancier van winkelvastgoed’. ‘Uit onze cijfers blijkt dat er in dit jaar al 190.000 vierkante meter winkels is bijgebouwd, terwijl er in dezelfde periode 185.000 vierkante meter is afgestoten. Dat betekent dat er voor bijna elke nieuwe winkel een oude is leeggekomen’.

Winkel duurder dan woning
In totaal staat er nu 1,9 miljoen vierkante meter winkelruimte leeg in Nederland. Dit leidt in veel winkelstraten tot verpaupering, waardoor nog meer winkeliers wegtrekken. Gemeenten staan daar machteloos tegenover, omdat een winkel nu eenmaal duurder is dan een woning. Zomaar even het bestemmingsplan wijzigen van winkel naar woonruimte kost dus domweg te veel geld’, aldus Slob.

Veel geld verdiend
Dat neemt niet weg dat gemeenten hier geen verantwoordelijkheid in hebben, zo stelt hij vast. ‘Gemeenten hebben in het verleden veel geld verdiend aan de gronduitgave voor al die nieuwe winkelcentra. Wat ze hebben nagelaten is een deel van dat geld af te romen om winkels die hierdoor elders overbodig werden op te kunnen kopen’.

Eerst visie, dan geld
Overigens hebben de meeste besturen dit niet zuiver uit winstbejag nagelaten. Er is volgens Slob vrijwel niet over nagedacht: ‘Voordat je geld uittrekt moet je wel een visie hebben op de ontwikkeling van de winkelgebieden in de stad. Wat betekent bijvoorbeeld de bouw van een groot nieuw winkelcentrum voor de al bestaande winkelstraten in de loop naar ernaartoe?´

Partijen kijken naar elkaar
Dat soort vragen hebben gemeenten te weinig gesteld in het verleden, zo vreest Locatus. En nu zal iemand het verlies moeten nemen, hetzij de eigenaar, hetzij de gemeente. Beide partijen zullen in de regel op elkaar wachten, want degene die het eerst beweegt, betaalt: Als een eigenaar zijn pand aanbiedt om tot woning te laten verbouwen, krijgt hij er meestal minder voor dan wanneer de gemeente bij hem komt. Bij een bestemmingswijziging krijgt hij planvergoeding. Maar daar staat tegenover dat een leeg pand natuurlijk ook geld kost. ‘Het beste is als winkelier of eigenaar er samen met de gemeente probeert uit te komen. Dan ligt de schade ergens in het midden en kan de gemeente het pand via een corporatie aankopen’.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gerard / waarnemer te velde
Wat een rare opvattingen heeft deze meneer over de rol van de gemeente bij het opruimen van zijn zooi.
Wat betekent "de theoretische leegstand is bijna 100%"? Staan dan bijna alle winkels in ons land leeg?
Het is duidelijk dat winkels te duur zijn. "Winkels zijn duurder dan een woning" en een woning is al onbetaalbaar, dus kan je nagaan wat er een gegraai moet zijn geweest in de wereld van de winkelvastgoedboys.
Dan moet de gemeente van deze meneer maar het overschot opkopen ("via een corporatie" dat slaat helemaal als een tang op een varken) om de prijzen hoog te kunnen houden?
Niek / jurist
‘Gemeenten hebben in het verleden veel geld verdiend aan de gronduitgave voor al die nieuwe winkelcentra" zegt Gertjan Slob. Ik twijfel daar nogal aan. In de praktijk zie ik dat de exploitatieplannen van bestemmingsplannen - ook die waar winkelcentra in zitten - met relatief kleine winsten of quitte worden afgesloten.
Vervolgens breekt de beheerfase aan en dan moet er vaak meer geld bij dan er binnenkomt. Wel geef ik Gertjan Slob gelijk dat de gemeenten niet met beleid en visie opereren. Die visie is vaak op korte termijn, nog in het teken van "Vooral Groter Groeien". en het feestelijk op de foto gaan met projectontwikkelaars en aannemers. Consolidatie of zelfs krimp is door veel gemeenten ook als onmogelijk weggewoven. Sinds 2007 moeten we ook die scenario's serieus nemen maar gemeenten lijken net op oceaanstomers. Een koerswijziging is niet zo snel gemaakt.
Niek / jurist
Merkwaardig is dat die gasten uit de vastgoedwereld zelf de afgelopen 20 jaar helemaal binnengelopen zijn en nu het even tegenzit vinden dat de gemeente het maar moet oplossen door de de knip te trekken. Dit salonliberalisme hangt me werkelijk de keel uit.
Frank-Jan / Jurist
Leegstand ontstaat zodra vraag en aanbod niet meer op elkaar aansluiten. De eigenaar van een winkelpand kan dan twee dingen doen: de kwaliteit van de winkel verbeteren en/of de huurprijs laten zakken. De meeste eigenaren reageren echter nauwelijks op de veranderde marktomstandigheden en vragen te hoge huurprijzen. Dat de gemeenten verantwoordelijk zijn voor de leegstand is geen juiste conclusie, het zijn de marktpartijen zelf die om extra planologische mogelijkheden voor winkelruimtes hebben gevraagd in de verwachting daarmee geld te kunnen verdienen. Nu dat vooruitzicht in veel gevallen wegvalt zal de nieuwbouw van winkelruimte vanzelf afnemen, al zal het naijleffect aanzienlijk zijn. Nog afgezien van de vraag wat een gemeente ermee opschiet om winkelpanden op te kopen (ze gaat ze immers niet zelf exploiteren en zal dus toch een uitbater/koper moeten vinden net als een commerciele eigenaar) is het ook een slecht signaal aan eigenaren die panden leeg laten staan; de gemeente trekt vanzelf de beurs dus waarom zou ik moeite moeten doen om een huurder of koper te vinden? Zo'n beetje het enige wat je als gemeente kunt doen is ruimere mogelijkheden tot bestemmingswijziging bieden, het is dan aan de eigenaar zelf om daar gebruik van te maken.
Andries van den Berg / gemeenteraadslid Leidschendam-Voorburg, SP-fractie
Alle kleinschalige winkeltjes zoals speciaalwinkels voor klein ijzerwaar, antiquariaten, boekwinkeltje e.d. hebben moeten plaats maken voor de groet saaie eenheidsworstwinkels als Blokker en kruidvat. Laten we nu de marktwerking er maar op loslaten. Gebrek aan schaarste zou moeten betekenen dat de huurprijzen drastisch gaag zakken. Komen er misschien weer aantrekkelijke winkeltjes in het straatbeeld.
Advertentie