Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Q-koorts aangetroffen op melkschapenbedrijf

Op een melkschapenbedrijf in het Gelderse Brakel is Q-koorts aangetroffen, meldt demissionair minister Piet Adema van Landbouw.

ANP
25 april 2024
Schapen
Pixabay

Op een melkschapenbedrijf in het Gelderse Brakel is Q-koorts aangetroffen, meldt demissionair minister Piet Adema van Landbouw. De risico's voor de volksgezondheid voor de omgeving worden door het RIVM als laag ingeschat.

Recruitment Business Partner Data en Dienstverlening

BMC
Recruitment Business Partner Data en Dienstverlening

Managing Consultant Duurzame Schoolontwikkeling

BMC
Managing Consultant Duurzame Schoolontwikkeling

Ooien

Vermoedelijk zijn slechts één of enkele niet gevaccineerde jonge ooien besmet met de bacterie, schrijft de bewindsman aan de Tweede Kamer. Er zijn sinds 2016 geen bedrijven met schapen of geiten meer geweest met een officiële besmetstatus, aldus minister Adema.

Vaccinatie

Het besmette bedrijf telt 83 volwassen dieren en 45 lammeren. De bacterie werd op 16 april ontdekt tijdens een controle. Mogelijk zijn een aantal niet gevaccineerde schapen naar andere schapenbedrijven en slachterijen gebracht. Dat onderzoekt de NVWA momenteel.

Maatregelen

Er zijn een aantal maatregelen genomen. De dieren die zijn besmet worden gedood. Ook zes drachtige schapen worden gedood en de schapen die hebben gelammerd worden binnen twee maanden geslacht. Hiermee wordt het risico voor gezin en personeel beperkt, aldus Adema.

Beschermingsmiddelen

Op het bedrijf moeten mensen persoonlijke beschermingsmiddelen dragen. Verder mogen er geen bezoekers meer komen in de gebouwen en terreinen waar de schapen worden gehouden. Er zijn op het bedrijf ook nog 450 runderen, een aantal paarden en zeven honden.

Naleving controles

Voor bedrijven met meer dan vijftig schapen of geiten die worden gehouden voor de productie van melk, of met een publieksfunctie, geldt een vaccinatieplicht. Dit geval laat volgens de minister zien dat het belangrijk is dat de vaccinatieverplichting en controles goed worden nageleefd.

Tussen 2006 en 2009 werd Nederland getroffen door de grootste Q-koortsuitbraak ooit. Vooral geiten op boerderijen in Noord-Brabant en in mindere mate Limburg werden ziek. Tienduizenden mensen raakten besmet en meer dan honderd patiënten overleden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie