Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Haaksbergen toch akkoord met zoutwinning

Zoutbedrijf Nobian wil bij Haaksbergen al jarenlang boorlocaties aanleggen.

16 november 2023
Procesbegeleider Han ten Broeke presenteert zijn bevindingen woensdagavond tijdens de raadsvergadering in Haaksbergen.
Procesbegeleider Han ten Broeke presenteert zijn bevindingen woensdagavond tijdens de raadsvergadering in HaaksbergenANP

De Overijsselse gemeente Haaksbergen is akkoord met de aanleg van acht zoutwinningslocaties door zoutbedrijf Nobian. In een beslissende gemeenteraadsvergadering heeft een meerderheid van de raad woensdagavond ingestemd met een zogeheten verklaring van geen bedenkingen, die nodig is om de acht boorlocaties te realiseren. De stemming vormt het sluitstuk van een slepende politieke discussie over de zoutwinning in de Twentse plaats.

Directieadviseur

JS Consultancy namens de gemeente Westerkwartier
Directieadviseur

Waarnemend hoofd Bureau Integriteit

JS Consultancy
Waarnemend hoofd Bureau Integriteit

Alleen de VVD en het CDA stemden bij de hoofdelijke stemming over de kwestie tegen, samen goed voor zeven van de negentien zetels in de raad. De lokale partij Nieuw Haaksbergen, die zich in eerdere debatten nog fel tegen de nieuwe zoutwinningslocaties had gekeerd, stemde daar woensdag toch voor.

‘En of we het nu leuk vinden of niet’

Volgens de partij bestaan er nog wel zorgen over bijvoorbeeld eventuele bodemdaling, maar hoort de afweging daarover thuis bij de landelijke politiek en niet bij de gemeenteraad. ‘En of we het nu leuk vinden of niet, de afgelopen tien jaar hebben de gemeente Haaksbergen en de gemeenteraad verwachtingen bij Nobian gewekt die niet meer kunnen worden teruggedraaid’, zei fractievoorzitter Wesley Uuldriks in de raad.

Zoutbedrijf Nobian wil ten noorden van Haaksbergen al jarenlang acht boorlocaties (cavernes) aanleggen, maar kreeg daarvoor tot nu toe geen toestemming omdat er zorgen waren over de veiligheid en een gebrek aan transparantie. Zo was Haaksbergen bang dat de cavernes later gebruikt zouden gaan worden voor de opslag van waterstof.

De ‘zoutcrisis’

Het ministerie van Economische Zaken stuurde in juni Bernard Wientjes, oud-voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, naar Haaksbergen om als bemiddelaar te fungeren in de ‘zoutcrisis’. Daarna werd voormalig Tweede Kamerlid Han ten Broeke aangesteld als zogeheten procesbegeleider.

Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief heeft inmiddels beloofd dat de cavernes in de grond in Haaksbergen niet gebruikt zullen worden voor de opslag van waterstof of andere stoffen. Eerder had Nobian al aangekondigd een onafhankelijk garantiefonds op te richten om eventuele schade aan woningen te vergoeden, hoewel het bedrijf benadrukte dat die schade zeer onwaarschijnlijk is.

Nobian, voorheen Nouryon en daarvoor AkzoNobel, wint al decennia zout in Twente. Het bedrijf werd in 2016 onder verscherpt toezicht van het Staatstoezicht op de Mijnen geplaatst, omdat het bedrijf de risico's op lekkages van onder meer diesel en pekel niet onder controle had.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie