Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam en Rotterdam in top duurzame wereldsteden

Arcadis beoordeelde de wereldsteden op basis van ruim twintig indicatoren die iets zeggen over levenskwaliteit, klimaat en welvaart.

In een onderzoek naar de meest duurzame wereldsteden scoren Amsterdam en Rotterdam hoog, met een vierde en vijfde plek. Rotterdam eindigt in de subcategorie ‘people’ (naast ‘planet’ en ‘profit’) zelfs bovenaan, vanwege de relatieve gelijkheid in inkomen en de goede balans tussen werk en privé in die stad.

Amsterdam de beste balans

In de top tien van de Sustainable Cities Index van Arcadis staan zeven Europese steden. Frankfurt is de meest duurzame wereldstad, gevolgd door Londen en Kopenhagen. Het ontwerp- en adviesbureau beoordeelde de wereldsteden op basis van ruim twintig indicatoren die iets zeggen over levenskwaliteit, klimaat en welvaart. Daarvoor werden gezaghebbende bronnen geraadpleegd, zoals de Wereldbank, het IMF en de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Voor het eindoverzicht wegen de drie subcategorieën (de drie P’s) even zwaar, zegt Carolien Gehrels, directeur Big Urban Clients bij Arcadis. Amsterdam hoort in elke subcategorie bij de beste zeven en heeft daarmee de beste balans tussen People, Planet en Profit.

Veerkrachtige steden

Volgens Gehrels gaat het onderzoek over meer dan duurzaamheid in enge zin. ‘Het gaat ook over onderwijs, gezondheid, inkomensgelijkheid en vastgoedprijzen. Kortom, over weerbare en veerkrachtige steden. En als je dan kijkt naar de systemen van de stad – het mobiliteitssysteem, het watersysteem, de manier waarop wij met afval en gezondheid omgaan – dan is dat in Nederland allemaal ontzettend goed geregeld. Een ander groot voordeel is dat wij niet zo duur zijn als Londen, Parijs en New York. In Rotterdam is vastgoed nog betaalbaar.’

Investeren in innovatie

Nederland doet het vooral goed omdat wij gewend zijn om op kleine gebieden een leefbare omgeving te creëren, stelt Gehrels, en omdat de overheid durft te investeren in innovatie. De voormalige wethouder van Amsterdam noemt in dat verband de investering van 450 miljoen euro die deze gemeente deed in het gemeentelijke Afval Energie Bedrijf, dat door slimme techniek wereldwijd het hoogste rendement uit een vuilniszak weet te halen.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Meten tot op straatniveau

Bovendien beschikt Nederland over veel en betrouwbare informatie over zaken als waterkwaliteit en luchtverontreiniging. ‘Wij kunnen hier door metingen van de GGD tot op straatniveau de luchtkwaliteit meten en het effect daarvan op de volksgezondheid. Dat is in de wereld heel bijzonder.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E.Doeve

definities en fijnstof.......lastig hoor!

Op 10 februari 2015, 11:24

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in