Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Noord-Holland wil geen nieuwe windparken

In Noord-Holland staan op dit moment ongeveer 300 windmolens. De coalitie van VVD, PvdA, CDA en D66 heeft vorig jaar al afgesproken dat er een terughoudend beleid zou worden gevoerd voor nieuwe projecten. Horizonvervuiling is daarvoor een belangrijk argument, aldus een woordvoerder van de provincie.

12 juli 2012

De provincie Noord-Holland geeft per direct geen vergunning meer af voor de bouw van nieuwe windparken. De provincie heeft besloten een halt toe te roepen aan de groei van het aantal windmolens, zo is woensdag bekendgemaakt.

Horizonvervuiling
In Noord-Holland staan op dit moment ongeveer 300 windmolens. De coalitie van VVD, PvdA, CDA en D66 heeft vorig jaar al afgesproken dat er een terughoudend beleid zou worden gevoerd voor nieuwe projecten. Horizonvervuiling is daarvoor een belangrijk argument, aldus een woordvoerder van de provincie.

Voorbereidingsbesluit
Het weren van nieuwe windparken is planologisch nog niet goed geregeld. Daarom hebben Provinciale Staten van Noord-Holland deze week een zogeheten voorbereidingsbesluit genomen, dat Gedeputeerde Staten (GS) een half jaar de tijd geeft om de bouw van nieuwe windmolens definitief te schrappen. Een deel van de oppositie stemde tegen het weren van nieuwe windparken.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
Een beetje ongeloofwaardig om nou nog over horizonvervuiling te beginnen.
Henk Daalder / Windenergie mediator
Achterlijke coalitie politiek in NH.

Ze kunnen de toekomst niet tegenhouden.



Windenergie is de komende decennia verreweg de goedkoopste vorm van duurzame energie.

NH kan ook niet duurzaam worden zonder windmolens, bleek in januari 2012 uit een door geïnitieerd GroenLinks van o.m.Ecofys.



Door de goedkoopste bron van energie te vertragen,jagen ze de burgers van NH op onnodige kosten.

Wie dienen deze politici daarmee?

De fossiele belangen waar de provincie vroeger aandeelhouder was?

De natuur en milieu lobby, die niets heeft met de samenleving, maar alleen met paddestoelen, bomen en vogels?

Ook NH heeft een taakstelling voor windparken, voor de landelijke doelstelling, tot 2020 6000 MW, en daarna meer. In het voordeel van de eigen burgers.



Als de lokale overheid dit zelf niet regelt, dan komt in 2013 EZ langs, en gaat locaties aanwijzen met een paar ondernemers, waar EZ nu al afspraken mee heeft in het kader van de Rijks coordinatie regeling



Dit gegeven maakt het gedrag van deze NH politici zo achterlijk.

Besteel je eigen burgers niet verder, en ga ze helpen duurzaam te worden.

Pak de Wind

http://www.pakdewind.nl
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
@Henk Daalder: En wat als het niet waait, waarhaal je dan je stroom vandaan?
Kaas !
Ik vraag me af of NH hiermee rijksbeleid doorkruist, van Rijksoverheid.nl:



"Als de provincie net als de gemeente van mening is dat de locatie niet geschikt is voor windenergie, dan moet zij een alternatieve locatie zoeken en daarvoor een inpassingsplan vaststellen waarmee windenergie mogelijk wordt gemaakt."





Velde
Energie opwekken dmv. zonnepanelen onder water ipv hoge torens in het water.



Zie: http://www.greenem.nl/nieuws/2012/06/1038/Zonnec …
Kritikus / Geen Hagenees
Het dringt nog steeds niet tot de keiharde kokosnoot van henk Daalder door dat windenergie totaal onrendabel is.



Gelukkig begint in Noord-Holland de victorie. Hulde voor het moedige besluit om een stop te zetten op de landschapsverpestende molenmonsters.
Kaas !
@ Broadcaster



Dat probleem treedt pas op als meer dan 10% van de energie door wind wordt geleverd, conventionele centrales zet je niet zomaar aan- of uit. Voorlopig zitten we nog niet aan de 10%, fluctuaties kunnen gewoon worden opgevangen in het (Europese) stroomnet.
J. Homan
Kijkend richting het noorden vanuit de belangrijkste straat van het pittoreke stadje Medemblik, is goed te zien wat voor een belachelijke proporties qua horizonvervuiling de windturbines aan het aannemen zijn : buurgemeente Hollands Kroon heeft in het uiterste zuidoosten van de Wieringermeerpolder, zeer tegen de zin van buurgemeente Medemblik, als wraak voor de vroegere landclaim van Medemblk op dit op dit aan Medemblik gerenzende gedeelte van de Wieringermeer, de grootste en hoogste ( 200m !) windturbine van Nederland neergekwakt !
Alfred Blokhuizen
Horizonvervuiling...jaja, wat een valide argument is dat. Als ik op de A10 rij is het een en al horizonvervuiling, onder de naam zichtlocaties van bedrijven. Niet in de laatste plaats dat kantoor van voormalig DSB.



Als er een weg moet worden aangelegd, voor 2 minuten tijdwinst is er opeens heel weinig weerstand.



Dat groene mag wel uit het logo van D66.... In Zuid-Holland voor een snelweg van 1 miljard dwars door de laatste natuur tussen Leiden en den Haag en in Noord-Holland tegen windturbines......



Weet je wat het fijne is van windturbines? Als ze straks niet meer nodig zijn halen we ze gewoon weer weg. Doe dat maar eens met een miljarden kostende kern of kolencentrale.....
Jan / ambtenaar
@Daalder

Vreemd toch dat het steeds de mensen zijn die, soms grof, verdienen aan windmolens er voor zijn. Vraag maar eens aan de mensen die er vlak bij wonen of die er ook voor zijn. Geen landschapsvervuiling? Wat denk je van de voorgenomen plannen bij Urk. Dat is toch het ergste wat je kunt bedenken. Maar het gaat wel door. Of kom eens kijken in Zeewolde. Alleen degene die er grof geld aan verdienen vinden het niet erg en die wonen meestal niet in de buurt van die dingen. Die zijn trouwens de menselijke maat allang kwijt. Jammer dat er niet meer overheden zijn zoals NH die eindelijk een grens trekken.

Zonder wind geen energie, dus er blijven toch nog energiecentrales nodig. Dan maar groot genoeg, of desnoods kernenergie, om de windmolens te voorkomen.

Frank / opperadviseur
Dan toch maar kernenergie.
Advertentie