Overslaan en naar de inhoud gaan

Gaswinning bij Waalwijk mag doorgaan

Drie waterschappen, het provinciebestuur en de gemeentebesturen van Waalwijk, Loon op Zand, Altena en Heusden stapten naar de…

De Raad van State heeft alle bezwaren tegen de gaswinning in de omgeving van Waalwijk afgewezen. Het hele lokale bestuur was tegen verlenging van de gaswinning door het bedrijf Vermillion. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) heeft het bedrijf toestemming gegeven om tot 2026 aardgas uit de Brabantse grond te pompen.

Bezwaar
Drie waterschappen, het provinciebestuur en de gemeentebesturen van Waalwijk, Loon op Zand, Altena en Heusden stapten naar de bestuursrechter om het instemmingsbesluit van de minister van tafel te krijgen. Ook attractiepark De Efteling en een lokale stichting, Cascade, steunden het bezwaar.

Risico's
De tegenstanders voerden onder meer aan dat de gaswinning risico's kan opleveren voor het milieu en de omgeving. Zo zijn de waterschappen er niet gerust op dat het grond- en drinkwater niet vervuild kan raken. Ze vinden dat onvoldoende is gekeken naar de gevaren van een specifieke techniek die Vermillion volgens het gaswinningsplan eventueel mag gebruiken: fracking. Die techniek staat ook wel bekend als hydraulische stimulatie. Daarbij wordt vloeistof in de grond gespoten om de opbrengst te verhogen.

Fracking
Nieuw is fracking allerminst, ook niet in Nederland. De techniek wordt al sinds de jaren 50 toegepast, ook in het bewuste gasveld. Het Staatstoezicht op de Mijnen constateerde in 2016 in een rapport dat fracking bij gewone gaswinning verantwoord is. De toezichthouder inventariseerde 338 eerdere toepassingen van de techniek in Nederland. Voor zover bekend leidde het nooit tot problemen.

Schaliegas
Fracking bij conventionele gaswinning is niet te verwarren met fracking om schaliegas te winnen. Daarbij worden met behulp van veel chemicaliën diepe steenlagen gekraakt om gas te winnen. In Nederland wordt nergens schaliegas gewonnen. Het SodM heeft ingeschat dat de bodemdaling bij Waalwijk beperkt zal blijven, tussen de 1 en 4 centimeter. Het risico op aardbevingen is volgens de toezichthouder verwaarloosbaar. (ANP)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in