Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gaskraan in 2030 dicht

Uiterlijk in oktober van het jaar 2022 daalt de gaswinning in Groningen tot minder dan 12 miljard kubieke meter per jaar. Acht jaar later moet de kraan helemaal dicht zijn. Dat heeft het kabinet donderdag besloten. ‘De gaswinning gaat naar nul', aldus minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat).

29 maart 2018

Uiterlijk in oktober van het jaar 2022 daalt de gaswinning in Groningen tot minder dan 12 miljard kubieke meter per jaar. Acht jaar later moet de kraan helemaal dicht zijn. Dat heeft het kabinet donderdag besloten. ‘De gaswinning gaat naar nul', aldus minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat).

Aanvullende maatregelen

Mogelijk wordt er in 2021 al minder dan 12 miljard kuub gewonnen tegen 21,6 miljard kuub in een gemiddeld jaar nu. Dat hangt onder meer af van een reeks aanvullende maatregelen die Wiebes voor ogen heeft, zoals de bouw van een nieuwe stikstoffabriek voor 500 miljoen euro in Zuidbroek. Daarmee kan gas uit het buitenland geschikt worden gemaakt voor gebruik in Nederland. Het kabinet acht de ‘gevolgen van de gaswinning maatschappelijk niet langer aanvaardbaar’. ‘Alleen door het wegnemen van de oorzaak van het aardbevingsrisico kunnen de veiligheid en de veiligheidsbeleving in Groningen op afzienbare termijn worden gegarandeerd.'

Risico blijft

De toezichthouder, het Staatstoezicht op de Mijnen, adviseerde na de zware aardbeving bij Zeerijp in januari om de gaswinning zo snel mogelijk af te bouwen naar 12 miljard kuub. Maar ook op dat niveau ‘blijft het risico op een zware aardbeving bestaan', benadrukt de regering.

Historisch besluit

Rob Jetten, Tweede Kamerlid van D66, noemt het een historisch besluit. ‘Hiermee laat het kabinet zien dat de veiligheid van Groningers echt op de eerste plaats staat. Per direct wordt alles op alles gezet om binnen enkele jaren te stoppen met de gaswinning in Groningen. Dat is de beste garantie voor de veiligheid van de Groningers.’ Ook GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren vindt het terecht dat het kabinet dit probleem erkent. ‘De richting die dit kabinet inslaat is de juiste. Groningers moeten er zeker van kunnen zijn dat het niet bij plannen blijft, maar dat de afbouw van de gaswinning snel werkelijkheid wordt. Ik heb onmiddellijk een debat aangevraagd en krijg daar graag meer duidelijkheid over de garanties die minister Wiebes de Groningers biedt.’

Niet tragisch doen

Gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP): ‘Hier is jarenlang voor gestreden door de Groningers. En ik ga vandaag even niet tragisch doen over het feit dat dit besluit eigenlijk te laat is genomen. De gaskraan gaat dicht en dat is fantastisch nieuws. Het probleem wordt bij de bron aangepakt en ik lees in de brief van de minister dat ze dat zo snel mogelijk gaan doen. Ik concludeer zelfs dat ze inzetten op een niveau van 7,5 miljard in 2022. Daarvoor moeten nu de maatregelen worden genomen. Sneller dan snel. En dan kunnen de specialisten kijken wat de effecten zijn. Ik hoop van harte dat we dan minder huizen hoeven te versterken, maar we moeten wel doen wat nodig is. Ook als de gaswinning helemaal is teruggebracht.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Petra
De gaskraan hoeft helemaal niet dicht. Men kan gas van vergist zeewier gebruiken. Zie de uitzending van Tegenlicht van 17 december 2017.

Waarom worden dit soort maatregelen niet onderzocht/uitgevoerd i.p.v. dat iedere woning tegen misschien wel meer dan € 25.000 per stuk gasloos moet worden gemaakt? Omdat de burger die transitie dan zelf betaalt en waarbij het nog maar de vraag is of het allemaal kan en voldoende op gaat leveren?
eric / ambtenaar
Beste Petra maak je geen zorgen, we gaan niet van het gas af, alleen meer importeren. Dat vergisten van zeewier lijkt een mooie optie, maar het 'groenste kabinet ooit' opent liever een 2e luchthaven. Het veel genoemde alternatief voor gas verwarming, een warmtepomp, kan bij de meeste huizen niet geinstaleerd worden, omdat er simpelweg geen plek voor is, al zou woning al goed geisoleerd zijn. Als dat probleem er niet zou zijn dan nog kan het elek.net het gevraagde vermogen helemaal niet aan, dat is ook de reden waarom we ook echt niet allemaal elektrisch kunnen gaan rijden. Gelukkig maar want we willen ook al graag van de kolengestookte centrales af..... Ik hoop dat er snel iets met het zeewierproject gedaan gaat worden! En dat men (hij) eerlijk gaat toegeven dat het met de koopkracht ff minder zal gaan, want er gaat niets boven Groningen.
Petra
Sorry, het is de Tegenlicht-uitzending van 10 december 2017.



Kolengestookte centrales, geen goed idee.

Gasgestookte centrales, evenmin een goed idee (hier ligt wel een deel van de oplossing, evenals de hoeveelheid gas die door de industrie wordt gebruikt).



Dan toch maar heel snel 'gesmoltenzoutreactoren' bouwen?
Advertentie