Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Foute verhuurders moeten vergunning aanvragen

De gemeente Rotterdam voert deze maand een verhuurdersvergunning in. Particuliere verhuurders moeten die aanvragen als een woning door de gemeente wordt aangewezen. Zo’n aanwijzing gebeurt wanneer de verhuurder zich al eerder niet aan de regels heeft gehouden.

14 januari 2021
Huur-shutterstock-288809372.jpg

De gemeente Rotterdam voert deze maand een verhuurdersvergunning in. Particuliere verhuurders moeten die aanvragen als een woning door de gemeente wordt aangewezen. Zo’n aanwijzing gebeurt wanneer de verhuurder zich al eerder niet aan de regels heeft gehouden.

Misstanden

Met de invoering wil de gemeente een eind maken aan de misstanden op de particuliere huurmarkt in de stad. In verschillende wijken is er sprake van overbewoning, woon- en adresfraude, discriminatie, woonoverlast en uitbuiting. Daarnaast worden veel woningen matig tot slecht onderhouden, terwijl extreem hoge huurprijzen worden gevraagd. Volgens wethouder Bas Kurvers (Wonen, VVD) zijn de misstanden fnuikend voor de sociale binding en veiligheid in de wijk. ‘We zijn klaar met misstanden op de verhuurdersmarkt. Als gemeente doen we alles wat binnen ons bereik ligt om huurders te beschermen tegen wanpraktijken.’

 

Groei

Rotterdam kent een grote particuliere huursector die de laatste jaren fors groeit. Ruim 60.000 woningen, 23% van de totale woonvoorraad in de stad, is eigendom van particuliere verhuurders en institutionele beleggers. Met name in kwetsbare wijken in de stad worden die woningen aan huurders met een laag inkomen. De gemeente wil dat de sector meer aan zelfregulering doet, maar begint in de wijk Carnisse toch een pilot om zelf meer greep op misstanden te krijgen. In deze wijk in Rotterdam-Zuid zijn volgens de gemeente meer dan 3.000 particuliere verhuurders actief en zijn er veel problemen op de verhuurmarkt. Uit een onderzoek van vorig jaar bleek dat 64% van de huurders teveel huur betaalt.

 

Waarschuwing

Verhuurders van woningen waar al vaker misstanden zijn geconstateerd, krijgen nu een waarschuwing van de gemeente. Als de misstand niet wordt opgelost, wordt de woning aangewezen en moet de eigenaar een verhuurvergunning aanvragen. Op die manier kan de gemeente beter controleren of de eigenaar aan alle voorwaarden uit de vergunning navolgt. Is dat niet het geval, dan kan de gemeente een dwangsom van 10.000 tot 25.000 euro opleggen en de verhuurdersvergunning intrekken.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Ik weet niet wat de juridische basis voor dit vergunningstelsel is, maar het lijkt me prima om uitbuiters aan te pakken.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie