Overslaan en naar de inhoud gaan

Nut van wildpassages wetenschappelijk onderzocht

De directie van Nationaal Park De Hoge Veluwe laat wetenschappelijk nagaan of wildpassages nut hebben voor groot wild.

De directie van Nationaal Park De Hoge Veluwe laat wetenschappelijk uitzoeken of wildpassages nu wel of geen nut hebben. Voorstanders zijn erg voor het weghalen van versperringen, waardoor wild vrij van het ene naar het andere natuurgebied kan lopen. Tegenstanders betwijfelen of de zeer hoge kosten van dergelijke voorzieningen wel opwegen tegen het rendement.

Resultaat nooit onderzocht
De parkdirectie is 'terughoudend' over wildpassages, zegt een woordvoerster. ,,De overheid legt het ene na het andere zeer kostbare ecoduct aan, maar nooit eerder is het resultaat daarvan onderzocht.'' Natuurmonumenten houdt dit najaar een raadpleging onder 750.000 mensen over omgaan met groot wild. Uit de eerste resultaten blijkt volgens een woordvoerster dat veel mensen natuurbruggen belangrijk vinden. Natuurmonumenten, beheerder van grote stukken Veluwe rond het park, is ook voor.

Ongehinderd doorlopen
Aan de zuidrand van De Hoge Veluwe is onlangs een ecoduct geopend. Op een andere plek langs de zuidgrens is bij wijze van experiment een stuk hekwerk weggehaald. Het is voor het eerst dat wild uit het nationale park nu ongehinderd naar andere natuurgebieden kan lopen. Omgekeerd kunnen grote dieren ook in het tot nu toe afgerasterde park komen.

Edelhert met zender
Vorige week is een edelhert van een zender voorzien, zodat te volgen is waar en hoe het beest zich beweegt. Binnenkort krijgt ook een hinde een zenderhalsband om. Daarnaast zijn 55 camera's geplaatst in de buurt van de doorgangen en er staan camera's op het ecoduct. Onderzoekers houden bij hoe het met de bomen, struiken en planten in de buurt van oversteekplaatsen gaat. Ook worden vlinders en insecten geteld.

Vijf jaar
Het onderzoek van de universiteiten van Wenen en Wageningen, onderzoeksbureau Alterra en De Vlinderstichting gaat 5 jaar duren.


Vijf jaar
Het onderzoek van de universiteiten van Wenen en Wageningen, onderzoeksbureau Alterra en De Vlinderstichting gaat 5 jaar duren.

Het onderzoek van de universiteiten van Wenen en Wageningen, onderzoeksbureau Alterra en De Vlinderstichting gaat 5 jaar duren.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ellen

Mogen we ook het belang van directie Park Hoge Veluwe hierbij weten? Misschien komt het de directie wel beter uit om het park omheind en de hekken gesloten te houden, aangezien er nogal forse entreeheffing wordt gedaan voor dit particuliere stuk bos?
En het is niet de bedoeling dat de dieren uit dit particuliere park zomaar in en uit lopen, wellicht? Stel dat er uit onderzoek komt dat er juist nog veel meer hekken wegmoeten, omdat het afschermen van Park Hoge Veluwe juist averechts werkt, gaat het rapport dan snel onder in de la?

Op 7 oktober 2013, 16:42
Meppie

@Ellen
Je hebt een nogal eenzijdige benadering.
In de eerste plaatst gaat het artikel over de nut van wildbruggen, niet over het openen van hebben.
Ten tweede zijn die hekken geplaatst vanwege verkeersongelukken en ter voorkoming van schade bij boeren.
Er zitten meer kanten aan het verhaal dan sec het heffen van entreegelden.

Op 8 oktober 2013, 08:12
Hans Visser

De kop van dit artikeltje stelt dat het nut van ecoducten al is onderzocht terwijl in de inhoud wordt gesteld dat dit nu zover nog steeds niet is onderzocht. Hoe is het in Godsnaam mogelijk dat er hele series van 10 tot 20 miljoen kostende ecoducten worden aangelegd zonder dat, na bijvoorbeeld een eerste, een gekeken wordt of en zo ja in welke richting groter wild passeert? Van Oost naar West of van West naar Oost? Tien tegen een de laatste richting. Want geen weldenkend hert bedenkt het richting een overvoller wordende Randstad te trekken. Die wil eerder de rustiger kant optrekken! En dan zijn over een paar jaar dure ecoducten niet meer gebruikte vluchtpassages geworden.

Op 8 oktober 2013, 08:13
PVe

Er zijn in dit land (gelukkig) diverse wildpassages/ecoducten. Uit publicaties blijkt dat monitoring laat zien dat veel dieren daarvan gebruik maken. Dat zijn niet alleen grote zoogdieren, maar ook kleine, zoals insecten, vlinders, reptielen enz. Door deze voorzieningen kunnen ook deze dieren zich over grote(re) afstanden verplaatsen. Ik zie het nut van deze voorzieningen wel zin, ook op de langere termijn. Ik vraag mij alleen af of twee edelherten niet wat weinig is. Ik kan mij voorstellen dat hert of hinde uitmaakt, waarbij wellicht een hert, zeker in de bronsttijd, meer zal zwerven dan een hinde, maar ik kan mij tevens voorstellen dat een jong hert een ander patroon heeft dan een middelbaar of ouder hert.

Op 8 oktober 2013, 09:01
bas

De foto toont het ecoduct bij Oud Reemst dat al ruim een jaar klaar is. Maar het hek van de Hoge Veluwe staat er nog.
Er was fikse hinder voor het auto's, want de weg werd lang afgesloten. Je moet ver omrijden want in dat gebied zijn weinig wegen.
Wil men dit hek 5 jaar laten staan? Eerst een duur ecoduct bouwen en het dan niet benutten. SCHANDE !

Op 11 oktober 2013, 13:28
bas

Het ecoduct Oud Reemst had nooit moeten worden gebouwd met deze houding van PHV. Om genen uit te wisselen kun je beter enkele herten vangen en verhuizen. De wilde varkens worden toch afgeknald.
Veel geld is over de balk gesmeten voor dit ecoduct. Lange hinder was het gevolg en nu staat er ook een enorm lelijk hek langs Planken Wambuis dat doet denken aan de Oorlog 40-45.

Op 11 oktober 2013, 13:36

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in