Overslaan en naar de inhoud gaan

Eikeltjes

Toen ik twintig jaar geleden vanuit het Brabantse verhuisde naar Den Haag – om me daar vol jeugdige overmoed te storten op een…

In de huurprijs was inbegrepen het uitzicht op de vuurtoren van het voormalige vissersdorp èn de vriendelijke, maar ook tamelijk luidruchtige onderburen in de vorm van Duitse toeristen, Deense haringvissers en Scheveningse stamgasten.

 

Nu waren mijn huiseigenaren ook tegelijkertijd de uitbaters van het ondergelegen horeca-etablissement èn niet op hun achterhoofd gevallen. Dus hadden ze in het huurcontract de absolute voorwaarde opgenomen dat ik me bij welke instantie dan ook zou onthouden van klachten over overlast van het café en hun bezoekers. De bepaling zal zonder twijfel in strijd zijn geweest met tal van wet- en regelgeving dan wel Europese verdragen, maar ik beoordeelde haar als alleszins redelijk. Wie willens en wetens boven een kroeg gaat wonen, weet waaraan hij begint. En ik zelf kwam al snel tot de conclusie dat ik van de overlast het minste merkte, op het moment dat ik er ’s avonds zelf tussenin ging zitten. Het stuwde weliswaar mijn onkosten naar astronomische hoogten, maar daar stond een vlotte integratie in de doorgaans als gesloten gekenschetste Scheveningse samenleving tegenover.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Ik moest eraan denken toen ik hoorde van de klachten van bewoners van een van onze nieuwbouwwijken. In de wijk, pal naast een bosgebied, is van oudsher veel historisch groen aanwezig, niet zelden in de vorm van monumentale bomen. Het groene karakter draagt in belangrijke mate bij aan de aantrekkelijkheid van de wijk: waar bewoners van Vinex-locaties in de aankleding het normaal gesproken moeten doen met ieniemienie-boompjes, hebben de bewoners van deze wijk al vanaf dag één uitzicht op robuuste en volgroeide exemplaren.

 

Tevredenheid alom, zou je denken. Niet dus. Een paar monumentale eiken is namelijk gesitueerd in de achtertuin van bewoners. En die worden nu geconfronteerd met “overlast” in de vorm van de eikeltjes die deze bomen in de regel in de herfst schijnen te verliezen. Het terras wordt er zo vies van, je kan zo’n ding onverhoeds op je hoofd krijgen (met alle gevolgen van dien) en als ze – door veelvuldig gebruik van de tuin – vermalen zijn tot een soort eikeltjespulp, glijd je er zo maar over uit! Het telefoontje naar het gemeentelijk meldpunt was snel gemaakt: wanneer ging de gemeente een eind maken aan deze onverkwikkelijke situatie?

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

 

Minister Guusje ter Horst betoogde onlangs in De Volkskrant dat burgers de overheid steeds vaker gebruiken als ‘blusdeken voor allerlei smeulende en uitslaande maatschappelijke problemen’. Om die tendens te keren, komt ze binnenkort met een ‘waardencatalogus’ voor goed burgerschap. Nu mag de eikeltjesproblematiek (nog) niet tot een groot maatschappelijk probleem zijn uitgegroeid, ik hoop wel dat mijn collega’s straks – met de ‘waardencatalogus’ in de hand en gesteund door de minister – de enig juiste wedervraag kunnen stellen: “En wat had u zelf gedacht te doen?”.

 

Ad Burger

 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

L.

Helemaal mee eens. Bomen blijken jaarlijks blaadjes en soms ook vruchten te verliezen, dat laatste vooral als ze er al enkele jaren groeien. Verondersteld moet worden dat je daarvan op de hoogte bent als je in zo'n bestaande situatie gaat wonen. Kun je dat niet verkroppen, dan is het beter om een andere woonlocatie voor jezelf te kiezen (mens is mobiel en kan kiezen; een boom niet).
Als je graag in stilte wil wonen, kun je beter niet nabij luchthaven Schilhol gaan wonen, vind je koeien stinken dan is de stad mogelijk een paradijs en als je niet tegen schreeuwende kinderen kunt is het gaan wonen naast of tegenover een school geen slimme zet. Bij het kiezen van een vakantieadres blijkt het allemaal veel duidelijker te zijn, want zij die boerderijdieren vinden stinken zie je zelden kamperen bij de boer. Gebruik je boerenverstand dan wordt het helder.

Op 27 november 2008, 12:10
edzard scholtens

Misschien een tip om aan de bewoners door te geven:
"Varkens eten graag eikeltjes, dus is het goed dat de bewoners deze verzamelen voor de varkens van de kinderboerderij" Bewoners van de last af en varkentjes blij!

Op 27 november 2008, 13:39
Jeroen Mekel

Beste Ad,
Misschien een idee om al die bewoners een echte milieuvriendelijke van aardappelmeel gemaakte Vrachelse-Eikel cadeau te doen om Edzard Scholtens zijn idee verder uit te voeren. Daar hoort dan wel een fietsplan bij, want die kinderboerderij zit aan de andere kant van de stad! En dat fietsen is weer goed voor de conditie van de Oosterhouters.... Afijn, zo kan je rond de vallende eikels een heel gemeentelijke programma bouwen met allerlei positieve effecten voor de bevolking. Edzard Scholtens wil dat vast wel samen met mij schrijven!

Op 28 november 2008, 21:00
rijndert doting

Geachte heer, Wat in uw ogen kennelijk als triviaal moet worden beschouwd, kan voor anderen een tot een maatschappelijk probleem van gigantiese proporties uitgroeien. Vooral het gegeven dat er niet geluisterd wordt door de overheid en men nergens terecht lijkt te kunnen is voor velen zeer frustrerend. Men stapt dan naar de rechter. Die doet een uitspraak naar billijkheid en hetgeen gangbaar is volgens het recht. Veelal wordt men dan in het gelijk gesteld.

Op 8 december 2008, 17:55
Ronald

Ja dat vind ik nou jammer,heb je eindelijk een mooie (een van de mooiste) loofbomen in je tuin en heb je een probleem? Raap de zaden (eikeltjes) en verkoop ze aan een zaadhandelaar (leuk zakcentje?) geef ze aan scholen voor knutselwerk of strooi ze uit in een boomarme omgeving. Ze worden heel oud en mooi. Plant ze zelf en maak er bonzai boompjes van ook geinig. Nou genoeg ideeen.

Op 10 december 2008, 11:52

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in