Gemeenten met één of meer krachtwijken zijn ontstemd over het feit dat het Rijk zich terugtrekt uit de krachtwijkenaanpak.
Krachtwijkgemeenten boos op Rijk
Hoewel het Rijk extra budget voor krachtwijken schrapt, gaan de meeste gemeenten door emt hun investeringen.
Onbehoorlijk
Dat blijkt uit de antwoorden op een vragenlijst die Binnenlands Bestuur voorlegde aan de achttien gemeenten met een of meer krachtwijken. Alle gemeenten werkten mee. ‘We maakten afspraken voor 10 jaar en nu haakt de rijksoverheid na een paar jaar af’, is de klacht. Twaalf van de achttien gemeenten bezuinigen niet op de krachtwijken, de rest zegt ook zelf te bezuinigen. Emeritus hoogleraar volkshuisvesting Priemus verwijt het Rijk ‘onbehoorlijk bestuur’.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De onbetrouwbare overheid.
Je ziet het ook op gemeentelijk niveau hoor. Plannen die op basis van 10 jaren of meer worden gemaakt en dan door een volgend college "vergeten" worden. Een enorme kapitaalvernietiging is het gevolg. Lokale overheden zijn dus geen haar beter. Arme kiezers.
Bleef het maar alleen bij financiele schade die door deze kortzichtigheid wordt aangericht. Mensen die nu geholpen worden om uit hun misere te komen worden er straks even hard weer in terug gegooid. Gevolg verhoogde criminaliteit en ander sociaal ongewenst gedrag. Hier zijn de drie "d"s ruimschoots van toepassing Dom, Dom, Dom.
Elk kabinet kan natuurlijk ook maar voor max. 4 jaar middelen toezeggen. Alle afspraken welke over deze 4 jaar heen worden gemaakt, blijven afhankelijk van beleidskeuzes van opvolgende kabinetten en zijn nooit met zekerheid te maken. De betrokken gemeenten wisten dit destijds natuurlijk ook wel. Hier is dus geen sprake van onbehoorlijk bestuur maar van een democratie proces! Het zou me een mooie boel worden wanneer elk kabinet de kamer en de belastingbetaler voor onbepaalde tijd de wil op kan leggen. m.i. in dit geval klagen over onbehoorlijk bestuur is een laatste poging van de betrokken gemeenten om extra middelen toegezegd te krijgen. Daarbij kan ook worden gesteld dat het stopzetten van deze aanpak juist behoorlijk bestuur is. Het maar doorzetten van beleid (en bijbehorende middelen) waarin je geen geloof hebt, DAT is pas onbehoorlijk bestuur.