Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Engels park vooral een jongensding

Parken in Engeland bedienen vooral jongens. Meisjes willen er wel verblijven maar worden onvoldoende op hun wenken bediend.

17 augustus 2022
Zuiderpark-Rotterdam.jpg

Betere wifi, toiletten, veiliger paden en meer op meisjes toegesneden sportvoorzieningen. Zo zullen volgens Britse onderzoekers meer meisjes gebruik gaan maken van de gemeentelijke parken die nu vooral door jongensbezoek worden gedomineerd.

Nasleep corona

Reden voor het onderzoek van de Yorkshire Sport Foundation was de nasleep van de coronapandemie en het streven om meisjes tot meer buitenactiviteiten aan te zetten. De onderzoekers kwamen erachter dat jongens en meisjes in hun kindertijd de parken evenveel bezoeken, maar zodra ze aan het puberen slaan haken veel meisjes alsnog af.

Veel belemmeringen

De reden: veel voorzieningen in de parken sluiten niet aan op hun behoeften. ‘Meisjes maken minder gebruik van parken en ondervinden veel belemmeringen om er te bewegen’, concluderen de onderzoekers. ‘Dit komt door een gebrek aan begrip van hun behoeften in het parkontwerp en de manier waarop de maatschappij hen ziet en behandelt wanneer ze in een park komen.’

Schone ruimtes 

Parken moeten volgens de onderzoekers ‘eerst en vooral schone, verzorgde en aantrekkelijke ruimtes’ worden, met een aantal basisvoorzieningen voor meisjes om zich prettig te voelen (zoals toiletten, wifi, mobiel-oplaadpunten, een café, trampolines, schommels). Daarnaast moeten er ruimtes in het park worden ontwikkeld waar de kans op intimidatie, controle en veroordeling (van hun sportieve inspanning) tot een minimum worden beperkt.

Rolmodellen

Daarnaast zouden gemeenten en sport- of wijkorganisaties activiteiten voor meisjes in parken moeten ontwikkelen en rolmodellen kunnen inzetten om meer meisjes daaraan te laten meedoen. En dat is belangrijk. Want veel meisjes willen graag meer sporten, maar ervaren barrières om dat vervolgens ook daadwerkelijk te doen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie