Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Energielabel ontbreekt bij veel nieuwbouw  

Sinds 2020 zijn er tienduizenden woningen opgeleverd zonder het verplichte energielabel, ontdekte Cobouw.

10 september 2024
Nieuwbouwvergunningen-shutterstock-1091222249.jpg

Bijna een op de zes opgeleverde nieuwbouwwoningen beschikt niet over een definitief energielabel, zo blijkt uit een data-analyse door bouwvakblad Cobouw. Daardoor valt van zo’n 50.000 nieuwbouwwoningen niet te achterhalen of ze de beoogde energiezuinigheid daadwerkelijk behalen.

Projectleider Lokale Energietransitie

Gemeente Wassenaar
Projectleider Lokale Energietransitie

Recruitment adviseur publieke sector

BMC
Recruitment adviseur publieke sector

Boete

Sinds 2015 is voor elke woning, nieuwbouw of oudbouw, een energielabel verplicht. Het label geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Bij nieuwbouw is de aannemer of projectontwikkelaar verantwoordelijk voor het afgeven van het label. Bij ontbreken ervan kan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) de ontwikkelaar een boete opleggen.

Gemeenten

Ook gemeenten hebben een handhavende rol. Sinds 2021 is het energielabel onderdeel van de door gemeenten afgegeven omgevingsvergunning. Bij ontbreken van een energielabel kan niet worden aangetoond dat aan de vergunning is voldaan.

Lange tijd

Volgens de ILT speelt de lange tijd tussen de verleende bouwvergunning en de uiteindelijke oplevering van der woning mogelijk een rol, zo schrijft Cobouw. Hierdoor kan het zijn dat de verantwoordelijke ontwikkelaar het label ‘vergeten is’. Voor kopers van nieuwbouw kan een latere vaststelling van het label nadelig zijn, bijvoorbeeld als wijzigingen in het huis zijn doorgevoerd die de energieprestatie negatief beïnvloeden.
 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie