Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Elf alternatieve locaties voor CO2-opslag'

In Nederland zijn elf locaties waar het broeikasgas CO2 veiliger kan worden opgeslagen dan onder de grond van Barendrecht. Die locaties vallen volgens verantwoordelijk wethouder Simon Zuurbier alleen af uit financieel oogpunt.

03 november 2009

Weerstand
Dat zei Zuurbier dinsdag op een persconferentie na bestudering van vorige week openbaar gemaakte aanvullende rapporten over de veiligheid van het project. Shell wil in Barendrecht een proefproject beginnen voor de ondergrondse opslag van kooldioxide in uitgeputte aardgasvelden. De CO2 komt van industriële bedrijven in de Rotterdamse haven. Shell kreeg 30 miljoen euro van het ministerie voor de proef, die in Barendrecht op grote weerstand van bevolking en politiek stuit.

 

Ramp
In aanvullende onderzoeken werd vorige week geconcludeerd dat het project geen extra risico's met zich meebrengt. Er is geen sprake van risico's die de wettelijke normen overschrijden, stelden de onderzoekers van de DCMR Milieudienst Rijnmond. Er zou wel een beperkte kans kunnen ontstaan op een ramp in de buisleidingenstraat tussen Pernis en Barendrecht. Volgens DCMR en de toezichtsinstanties is dit risico beheersbaar met aanvullende maatregelen.

 

Gezondheidsklachten
Technisch gezien en met het oog op de gezondheid van de omwonenden zijn er geen bezwaren voor opslag bij Barendrecht, stellen TNO en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het RIVM kan niet inschatten hoe het zit met de te verwachten gezondheidsklachten. Aangezien de opslag van CO2 nieuw is, is hier nog niet eerder naar gekeken.

 

Kosten
Volgens Zuurbier heeft Barendrecht van de onderzochte locaties de dunste afdekkende kleisteenlaag. Daarnaast bevinden de alternatieven zich onder zee of minder dichtbevolkte gebieden. 'Uit het TNO-rapport blijkt klip en klaar dat de overige velden alleen afvallen vanwege financiële argumenten. De gemeente is van mening dat bij de miljardeninvestering die uiteindelijk zal moeten worden gedaan, de kosten van een proefproject niet de doorslag mogen geven.'

 

Voldoende basis
De ministers Jacqueline Cramer (Ruimte en Milieu) en Maria van der Hoeven (Economische Zaken) zeiden vorige week dat er voldoende basis is om binnenkort een definitief besluit te nemen.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul Walrecht, Enschede / Beperkte lucht wordt opgewarmd sinds 1939
Beste Mensen, CO2 opslag is onzin. CO2 is gunstig voor de groene planten en onze zuurstof behoefte. De beperkte luchtmassa wordt extra opgewarmd door de inefficiente oliemotoren sinds 1939 met ca 2 graden Celsius. Zolang ons transport niet daalt kunnen we geen Global Warming daling verwachten, of we zouden totaal op zonne electriciteit over moeten gaan. Equador geeft het goede voorbeeld en spaart haar variabele natuur en laat de Oliebel zitten.
Met een vriendelijke groet, Paul Walrecht, www.ldat.nl
Advertentie