Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Ede koopt stikstofruimte voor natuur en bouw

Behalve voor de natuur gaat Ede de stikstofruimte inzetten voor een nieuw zwembad, woningbouw en de aanleg van een fietstunnel.

ANP
19 juni 2024
trekker
Shutterstock

De Gelderse gemeente Ede heeft stikstofruimte gekocht van een boerderij die stopt. Deze maatregel is vooral goed voor de natuur, want aan het grootste deel van de uitstoot - 65 procent - komt een eind, meldt de gemeente. Het resterende deel van de stikstofruimte gaat Ede inzetten voor ongeveer 10 projecten, waaronder een nieuw zwembad, woningbouw en de aanleg van een fietstunnel.

Managing Consultant Duurzame Schoolontwikkeling

BMC
Managing Consultant Duurzame Schoolontwikkeling

Financieel adviseur Onderwijs | Adviseur Bedrijfsvoering Onderwijs | Eindhoven

BMC
Financieel adviseur Onderwijs | Adviseur Bedrijfsvoering Onderwijs | Eindhoven

Projecten vertraagd

De gemeente stelt dat de natuur op de Veluwe er slecht aan toe is. Daarom mag er door projecten niet meer stikstof in de Veluwse natuur terechtkomen. Bij een aantal bouwprojecten wordt te veel stikstof uitgestoten, onder meer door het gebruik van machines en vrachtwagens. ‘Daarom zijn veel projecten in Ede vertraagd, omdat er geen stikstofruimte beschikbaar was. Nu de boerderij stopt, komt er weer ruimte beschikbaar’, meldt de gemeente.

Bezwaren

Het is nog onduidelijk wanneer Ede met de uitvoering van de geplande projecten kan beginnen. Dat hangt af van meer factoren dan alleen de stikstofruimte. ‘Daarbij moet je denken aan reguliere zaken, zoals mogelijke bezwaren en financiën. En het kan ook zo zijn dat de gemeenteraad nog moet instemmen’, legt een gemeentewoordvoerder uit.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Een 'leuk' bedacht argument van deze Gemeente om goedkoop grond voor andere doeleinden aan te kopen.
Advertentie