Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten vragen om definitieve norm PFAS

Twee op de drie bouwprojecten die vorig jaar stil kwamen te liggen door de scherpe normen in de PFAS-regelgeving, zijn weer op gang…

Twee op de drie bouwprojecten die vorig jaar stil kwamen te liggen door de scherpe normen in de PFAS-regelgeving, zijn weer op gang gekomen. Dat blijkt uit een rondgang van de VNG langs gemeenten. De gemeentekoepel vindt wel dat gemeenten en bedrijven zo snel mogelijk duidelijkheid moeten krijgen over een definitieve PFAS-norm.

Volksgezondheid

In september werd de norm voor een mogelijke verontreiniging van grond met poly- en perfluoroalkylstoffen (PFAS) door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gesteld op 0,1 microgram per kilo. PFAS komt vrij bij de productie van producten als anti-aanbakpannen en regenjassen, en verdwijnen niet vanzelf uit de grond. In de afgelopen jaren bleek PFAS op veel meer plekken in de grond te zitten dan alleen in de buurt van productielokaties. En de gevolgen voor de volksgezondheid zijn onduidelijk.

Norm

Daarom koos de minister voor een strenge norm. Maar omdat een dergelijke kleine concentratie alleen in een laboratorium kan worden gemeten, en omdat veel gemeenten helemaal niet weten of de grond met PFAS vervuild is of niet, kwam het grondverzet bijna volledig stil te liggen. Zolang niet duidelijk is of de grond vervuild is, wilden veel gronddepots de afgegraven grond niet aannemen.

Druk

Na veel druk uit de bouwsector en van gemeenten werd de norm in december verhoogd naar 0,8 microgram. Dat, en het feit dat veel gemeenten met spoed hun bodemkwaliteitskaarten in orde hebben gebracht, heeft ervoor gezorgd dat voor de meeste projecten het grondverzet inmiddels weer is opgestart. Maar volgens de VNG wachten gemeenten nog steeds op een definitieve norm en een handelingskader die houvast moet geven.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Duidelijkheid

Ook de grondverzetbedrijven hebben die duidelijkheid nodig, stelt de VNG. Een kwart van de ondervraagde gemeenten ziet dat bedrijven in het grondverzet in de financiële problemen zijn gekomen door het lange uitstel.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap

Het verbieden van pannen met een anti-aanbaklaag moet toch niet zo moeilijk zijn? Vuurwerk wordt ook van de ene op de andere dag verboden.

Op 14 februari 2020, 10:09
H. Wiersma

Dit zullen ondernemers die schade lijden natuurlijk niet pikken. Als er nog steeds onduidelijkheid is over de normen zal het ministerie schadeclaims kunnen verwachten. Na de boeren en vissers, dus ook nog de baggeraars en grondverzetbedrijven compenseren. Het geld kan toch niet op bij de BV Nederland na dit prutswerk van het Kabinet.

Op 14 februari 2020, 18:10

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in