Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Drinkwater voor 900.000 nieuwe woningen 'geborgd'

Volgens minister Harbers van I&W zijn er voldoende drinkwaterbronnen om 900.000 nieuwe woningen te voorzien van drinkwater.

26 april 2022
drinkwaterwinning
Shutterstock

In een reactie op berichten van drinkwaterkoepel Vewin dat het onzeker is of er voldoende drinkwaterbronnen zijn voor de grootschalige nieuwbouw van komende jaren, meldt minister Mark Harbers (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat in een Kamerbrief dat de drinkwatervoorziening komende tien jaar is 'geborgd'.

Wettelijk geregeld

Hij wijst daarvoor op de leveringsplannen waarin drinkwaterbedrijven vraag en aanbod uitwerken en het toezicht dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) hierop houdt. 'Dit is wettelijk geregeld en daarmee is de levering voor ten minste de komende 10 jaar geborgd.'

Aanvullend rapport

Voorafgaand aan die leveringsplannen wijzen provincies Aanvullende Strategische Voorraden aan 'zodat er tot 2040 voldoende grondwater beschikbaar is voor het bereiden van drinkwater.' Daarnaast wijst het rijk Nationale Grondwaterreserves aan. Verder komt het RIVM, zo belooft de minister, medio 2022 met een 'aanvullend rapport over de beschikbaarheid van bronnen'.

Verziekt

Vewin-directeur Hans de Groene liet Binnenlands Bestuur eerder weten dat het aanwijzen van Aanvullende Strategische Voorraden moeizaam gaat. 'De concurrentie om de ruimte en de ondergrond is steeds groter', aldus De Groene, die geothermie als een concurrent van drinkwaterwinning aanwees. 'Je kunt het niet bij elkaar in de buurt hebben', waarschuwde hij. Als bij boren naar aardwarmte een diep grondwaterreservoir wordt geraakt is er 'kans dat de grondwatervoorraad voor altijd verziekt raakt.'

Grenzen

De minister erkent in zijn Kamerbrief dat er problemen zijn bij drinkwaterwinning als hij schrijft: 'De grenzen van het watersysteem zijn op diverse locaties inderdaad bereikt of worden al overschreden.' Harbers wil onder andere 'een meer verplichtende invulling van de watertoets'. Ook wijst hij op het Deltaprogramma Zoetwater 'om Nederland weerbaar te maken tegen watertekorten', dat 'meer dan 150 maatregelen' bevat.

Noodkreet

Vitens heeft bij de provincie Overijssel een noodkreet geuit dat op korte termijn leveringsproblemen ontstaan, onder andere doordat de uitbreidingsvergunningen voor winningen niet op tijd klaar zijn. Harbers: 'Het is aan de provincies, drinkwaterbedrijven, waterschappen en omgevingspartners om keuzes te maken over de ruimtelijke inrichting.'

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Natuurlijk heeft de drinkwaterkoepel gelijk en de minister ongelijk. De drinkwaterkoepel vertegenwoordigt toch de technische deskundigen? Die hebben gelijk, de rest is politiek. Nederland heeft in 12 jaar tijd een groei gekend van het aantal huishoudens van 850.000. Volgens de cbs prognose komen daar nog eens 850.000 bij de komende 12 jaar. Dat heeft een gigantische impact op Nederland die de bevolking niet wil. Het is kwantitatieve groei. Alleen meer en daardoor steeds minder leefkwaliteit. Slechter water, slechtere lucht. Daar moet Harbers zich drink over maken. Het kabinet moet het grote plan voor Nederland maken, maar dat is er niet. De mensen en organisaties die aan de kwantitatieve groei verdienen, die hebben met dit kabinet een fantastische spreekbuis. Een schande.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie