Door het ombouwen, nam het gewicht van de busjes toe tot meer dan 3.500 kilo. Voor een dergelijk voertuig is een groot rijbewijs vereist. Dat hadden de chauffeurs niet.
Te zware busjes
In Nijmegen is men milieubewust. Daarom werden de busjes van de dienst Stadsbeheer omgebouwd, zodat ze op schoner aardgas konden rijden.
Stadsbeheer kwam met een oplossing. Een vrijwaringsbrief, waarin het college van B en W alle verantwoordelijkheid op zich nam. Maar volgens de wet blijft een chauffeur zelf aansprakelijk. In januari kwam er een eind aan de vreemde situatie. Bij een controle bleek dat de busjes helemaal niet de weg op mochten. Toen het voertuig werd verzwaard, had het gekeurd moeten worden door de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Ook niet gebeurd. Oeps!
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Gebeurt veel te vaak. Typisch voorbeeld van tunnelvisie; alleen maar het milieu in het oogpunt hebben.
Goede zaak natuurlijk, maar vaak is het handig om dergelijke offertes door een extern deskundige te laten bezien. Nederland kan nog veel besparen............
Niet rijden is beter voor het milieul.
"In Nijmegen is men milieubewust".
Oh ja, door busjes te vervangen door vrachtwagens? En vervolgens de wet te overtreden, dit indirect bij de medewerkers/chauffeurs neer te leggen en vervolgens nog een keer de wet te overtreden?
Als dit milieubewust is, is 'milieumaffia' een tautologie.
Volgens mij is het ordinaire volksverlakkerij die genadeloos overgaat in onbehoorlijk bestuur, en dat kan toch nauwelijks milieubewust worden genoemd ...
Het is te simpel om de schuld bij Stadsbeheer te leggen. De firma die de ombouw uitvoerde, heeft daarin een eigen verantwoordelijkheid. Die had moeten weten dat een RDW keuring verplicht was.
@ Dirk Huisman heeft dus gelijk dat een deskundig oordeel veel ellende had kunnen voorkomen.