Overslaan en naar de inhoud gaan

Kwaliteit platteland onder druk

Drie waterschappen en negen andere organisaties op het gebied van landbouw, natuur- en waterbeheer vragen de provincie Gelderland 400…

Drie waterschappen en negen andere organisaties op het gebied van landbouw, natuur- en waterbeheer vragen de provincie Gelderland 400 miljoen euro te steken in het platteland: 300 miljoen voor nieuwe natuur en 100 miljoen voor de bevordering van landbouw en energie.

De nieuw gekozen Gelderse Statenleden kregen bij hun installatie donderdagochtend meteen een stevige bedelbrief in handen gedrukt. In een manifest stellen de verzamelde organisaties dat door de bezuinigingen van met name het kabinet de leefbaarheid van het platteland onder druk staat. Zo dreigen al gedane investeringen in duurzame ontwikkeling van landbouw en natuur verloren te gaan. En noodzakelijke aanpassingen van het watersysteem om het gebied klimaatbestendiger te maken, kunnen om dezelfde reden deels niet worden uitgevoerd.

 

In het gezamenlijke manifest vragen de twaalf organisaties, waaronder Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en LTO-Noord, het provinciebestuur met nadruk de regie voor het landelijk gebied op zich te nemen. Volgens de ondertekenaars wordt zonder harde afspraken onder de huidige bezuinigingsdruk verdere versnippering van het gebied en verlies aan kwaliteit en leefbaarheid onontkoombaar. Bovendien zal het onmogelijk zijn voor voldoende waterberging te zorgen door het gebied klimaatbestendig in te richten. Verder lopen afspraken om natuurgebieden met elkaar te verbinden vertraging op met als gevaar dat dit straks niet meer mogelijk is.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

 

Voor gebieden die al wel binnen de Ecologische Hoofdstructuur liggen, maar nog niet zijn getransformeerd tot natuurgebied, moet volgens de organisaties een verbod blijven op onomkeerbare grootschalige ontwikkelingen. Het gaat dan om de aanleg van wegen, grootschalige bedrijventerreinen en woonwijken.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

‘Om te voorkomen dat investeringen van de afgelopen jaren verloren gaan, is voor de komende statenperiode minimaal 400 miljoen euro nodig, waarvan 100 miljoen voor de bevordering van landbouw, duurzame energie en zogenoemde groenblauwe diensten. Daarbij worden boeren en/of particulieren betaald voor bijvoorbeeld het onderhouden van houtwallen, het bergen van water en andere diensten die bijdragen aan een duurzame inrichting en beheer van het platteland’, stellen de organisaties, die hun belangentegenstellingen voor deze gelegenheid even terzijde hebben geschoven. Ze wijzen erop dat internationale afspraken op het gebied van waterbeheer en natuurontwikkeling in Gelderland nog zo’n 1.600 hectare nieuwe natuur vereisen. ‘Die zijn absoluut nodig om het verlies aan biodiversiteit te beperken en zo mogelijk te keren’, aldus het manifest.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kritikus

Ondanks al die miljarden die in de afgelopen decennia in het platteland zijn gestoken, gaat het kwaliteitsverlies gewoon door.
Maar de vraag is of de zorg van de organisaties van deze bedelbrief wel uitgaat naar het platteland. Waarschijnlijker is dat het veel meer gaat om het behoud van eigen riante baantjes.

Op 14 maart 2011, 15:14

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in