Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Deventer bij nacht

Nederland baadt ’s nachts in een zee van kunstverlichting, zo is op nachtelijke foto’s vanuit de ruimte duidelijk te zien. Maar is al die nachtelijke verlichting wel echt nodig? Moeten bedrijventerreinen en sportaccommodaties wel continu in het licht staan? Kunnen lampen bij stallen en ik kwetsbare ecologische gebieden ’s nachts niet uit? Is minder openbare verlichting in de nacht in het algemeen een optie?

20 november 2015

Op die vragen probeert de gemeente Deventer een antwoord te vinden, door vanuit de lucht een nachtscan van lichtbronnen op het grondgebied van de gemeente te maken. De nachtscan is één van de activiteiten in het kader van het project ‘Bewust verlichten’ van de Regio Zwolle. Zeventien gemeenten in Regio Zwolle en de gemeente Deventer nemen eraan deel. Ze krijgen daarvoor subsidie van de provincie Overijssel.

Het project komt voort uit het beleid van de provincie voor een gezonde en veilige leefomgeving. Bewuster omgaan met verlichting, het tegengaan lichthinder voor de mens en de natuur is onderdeel van dit beleid. Wanneer de avondvlucht wordt gemaakt is nog niet precies bekend. Dat is afhankelijk van het weer en het zicht. Maar in elk geval voor het einde van het jaar.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie