Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Per direct geen nieuwe woningen op stroomnet in deel van Almere

In een deel van Almere kunnen per direct geen nieuwe woningen meer aangesloten worden op het elektriciteitsnet, omdat het net vol is.

ANP
17 november 2023
Nieuwbouw in Almere
Nieuwbouw in AlmereShutterstock

In een deel van Almere kunnen per direct geen nieuwe woningen meer aangesloten worden op het elektriciteitsnet, omdat het net vol is. Dat heeft de gemeente eerder deze maand te horen gekregen van netbeheerders TenneT en Liander. Die zegt door het bericht te zijn overvallen.

Unitmanager Bedrijfsvoering en Financiën

Stroomopwaarts via Galan Groep
Unitmanager Bedrijfsvoering en Financiën

(Strategisch) beleidsadviseur Economie

Gemeente Zoetermeer
(Strategisch) beleidsadviseur Economie

Per direct geen ruimte meer

Volgens de gemeente is de situatie erger dan in oktober werd gemeld. Toen gaf TenneT aan dat er zonder aanvullende maatregelen vanaf 2026 niet meer zomaar nieuwe woonwijken gebouwd of woningen verduurzaamd kunnen worden in de Flevopolder. Op 8 november kreeg Almere vervolgens te horen dat voor een groot deel van de stad er per direct geen ruimte meer is voor het aansluiten van nieuwe woningen.

Situatie ernstiger en acuter

Volgens wethouder Alexander Sprong is dit rampzalig voor de ontwikkeling van Almere. ‘De situatie blijkt nog veel ernstiger en acuter dan eerst werd aangegeven door de netbeheerders’, zegt Sprong. ‘Nieuwe bedrijven of bedrijven die verhuizen en hun aansluiting hebben opgezegd kunnen al niet meer worden aangesloten op het elektriciteitsnet. En nu ook de woningbouw wordt geraakt, heeft Almere een heel groot probleem.’

Nieuwbouwhuizen

Nieuwbouwhuizen die nu niet aangesloten kunnen worden, liggen in het zuidoosten van Almere. Zij vallen onder het verzorgingsgebied van onderstation 'Almere', een van de drie onderstations in de gemeente. Op zo'n station wordt de elektriciteit van TenneT omgezet naar een spanning die bedrijven en huishoudens kunnen gebruiken.

Onacceptabele situatie

De wethouder spreekt van een onacceptabele situatie, die zo snel mogelijk moet worden opgelost met al door het Rijk aangekondigde maatregelen en nieuwe 'out-of-the-box'-maatregelen. Het probleem met het stroomnet moet in Flevoland in 2029 helemaal verholpen zijn.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Uit het Berenschot onderzoek: "In de regio Almere/Zeewolde is volgens de netbeheerder TenneT uitbreiding van de netcapaciteit, nabij de 380 kV bovenspanningslijn die parallel aan de A6 loopt, mogelijk. Bovendien maakt de realisatie van een GW-hub op deze lijn het elektriciteitsnet in zuidelijk Flevoland robuuster, zo geven netbeheerders TenneT en Liander aan. Daarnaast maakt de netversterking verdere autonome groei van Almere mogelijk en draagt het bij aan de capaciteit voor levering van lokaal duurzaam opgewekte elektriciteit." Na dit onderzoek en de canselen van dit hyperscaledatacenter is iedereen weer volledig ingedut omdat er niets meer te verdienen valt voor investeerders.
Advertentie