Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Utrecht zet deel wijk af na vondst spuitasbest

Locoburgemeester Gilbert Isabella van Utrecht zei voor de microfoon van RTV Utrecht dat er uit voorzorg een relatief groot gebied is afgezet: 'We willen geen enkel risico nemen.'

22 juli 2012

Een deel van de Utrechtse wijk Kanaleneiland is zondagmiddag afgezet nadat asbest was ontdekt in twee appartementen van een flat aan de Stanleylaan. In het gebied is een noodverordening ingesteld en de mobiele eenheid (ME) houdt mensen op een afstand.

150 bewoners
Niemand mag het afgezette gebied nog in. In totaal 48 appartementen zijn ontruimd en de 100 tot 150 bewoners worden opgevangen in een sporthal en hotels. Hoeveel mensen zijn ondergebracht in hotels en de sporthal Nieuw Welgelegen aan de Grebbeberglaan, was aan het eind van de avond nog onduidelijk. Locoburgemeester Gilbert Isabella van Utrecht zei voor de microfoon van RTV Utrecht dat er uit voorzorg een relatief groot gebied is afgezet: 'We willen geen enkel risico nemen.'



Metingen

Experts van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verrichten in de directe omgeving metingen op het kankerverwekkende asbest. De gemeente sluit niet uit dat in de loop van zondagavond een groter gebied ontruimd moet worden en heeft omwonenden gevraagd zoveel mogelijk binnen te blijven.

Klagen

De autoriteiten gingen zondag tot ontruiming over, terwijl donderdagochtend al zogenoemd spuitasbest was ontdekt in twee woningen. Buurtbewoners klagen volop over slechte informatievoorziening. Ze werden zondag naar eigen zeggen geconfronteerd met de plotselinge afsluiting van de buurt en zijn sindsdien goeddeels verstoken gebleven van informatie. Vrijdag kregen bewoners een brief van woningbouwcorporatie Mitros over het aangetroffen asbest. Daarin werd onder meer geadviseerd ramen en deuren dicht te houden.


Spuitasbest
De ontruimde woningen zijn gebouwd in de periode 1960-1965. Het gebruik van spuitasbest werd in Nederland verboden in 1977. Het spul werd gebruikt als isolatiemateriaal en om huizen brandveilig te maken. De gemeente Utrecht heeft een informatielijn geopend: 030-2860000.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kritikus / Geen Hagenees
En denken de Utrechtenaren nu werkelijk dat die asbestdeeltjes stoppen bij het roodwitte lint?
gerrie
Inderdaad Kop. Dat denken heel veel mensen. De praktijk leert anders
secretaris / secretaris
Doet wat hysterisch aan: het spuitasbest is waarschijnlijk al bij de bouw tussen 1960-1965 aangebracht. Als het vandaag gevaarlijk is, was het toen ook al gevaarlijk. Hoeveel bewoners die daar al heel lang wonen zijn hierdoor ziek geworden? Ander punt is, dat vaak door corporaties en gemeenten dit soort "vondsten" wordt aangegrepen als sloopsmoes: plat die zaak: weer wat sociale woningbouw mooi opgeruimd en dure koophuizen teruggebouwd... Dat alles ihkv de oorlog tegen mensen die niet al te rijk zijn. (zijn toch maar "achterstandswijken" nietwaar?) Zou me niet verwonderen als Mitros dat straks ook doet "in goed overleg met de gemeente" zoals dat dan heet.
Bert / adviseur
Gerrie en Kop,



Waar in het artikel staat dat "die Utrechtenaren" dat denken of waar wordt die suggestie gewekt? Verder lijkt het me voor secretaris PEL beter om de oordelen over asbest aan mensen over te laten die er echt verstand van hebben,
secretaris / secretaris
@Bert: we hebben gezien wat er gebeurt als het wordt overgelaten aan "mensen die er echt verstand van hebben". Waarom ligt er dan asbest in sommige portieken? (RTV Utrecht) En: stond er niets in de oorspronkelijke stukken die bij de bouwaanvraag moeten zijn ingeleverd? Of zijn die al lang zoek of kwam niemand op het idee daar ook eens in te kijken? Met wat geluk had daar in gestaan hoe de zaak in elkaar zat bij de gevels ed.
Advertentie