Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

De Jonge: ‘Over DSO was ik te kort door de bocht’

Minister De Jonge vindt dat hij de Eerste niet onjuist maar onvolledig heeft gebriefd over de staat van het Digitaal Stelsel Omgevingswet.

25 augustus 2022
Hugo de Jonge
Hugo de JongeShutterstock

Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) was door later doorgevoerde wijzigingen beduidend minder stabiel dan De Jonge dit voorjaar aan de Eerste Kamer deed voorkomen. Hij had, geeft hij in de beantwoording van Kamervragen toe, dat hij de Kamerleden ‘explicieter [had[ moeten informeren over deze nuancering’.

Griffier

Waternet
Griffier

Datajurist

Gemeente Utrecht
Datajurist

Onvrede

De kwestie kwam aan het rollen nadat Binnenlands Bestuur via een beroep op de Wet open overheid de integrale gespreksverslagen had opgevraagd van het Tactisch Overleg Planleveranciers. Daarin werken de softwareleveranciers en ruimtelijke bureaus met het ministerie van Binnenlandse Zaken samen aan de totstandkoming van het DSO. Er ontstond in het beraad onvrede over het te positieve beeld dat De Jonge over de vorderingen van het DSO aan de Eerste Kamer had geschetst.

Latere wijzigingen

Volgens De Jonge is de verwarring ontstaan door, op basis van het testen en oefenen, na 1 april 2022  doorgevoerde wijzigingen in de landelijke voorziening van het DSO. Hij benoemt daarbij de Viewer Regels op de Kaart en het Omgevingsoverleg, ‘en een functie die bevoegde gezagen in staat stelt om in het loket in te stellen dat zij omgevingsoverleg aanbieden voor een activiteit’. Die waren, in tegenstelling tot wat hij aan de Eerste Kamer schreef, nog niet volledig gebruiksklaar.

Te kort door de bocht

De Jonge erkent nu dat hij bij een aantal antwoorden ‘te kort door de bocht [is] gegaan’. ‘Daarin staat dat in april 2022 conform planning de functionaliteiten van het DSO-LV opgeleverd zijn, die nodig zijn voor inwerkingtreding, zoals is afgesproken in de interbestuurlijke overleggen. Het was beter geweest als ik in deze beantwoording genuanceerder antwoord aan u had geven.’

Extra aandacht

De minister belooft beterschap. ‘Het zorgvuldig informeren van uw Kamer over de voorbereidingen op de invoering van de Omgevingswet is van groot belang. Ook als de hoeveelheid vragen in een kort tijdsbestek beantwoord moeten worden en zeer gedetailleerd zijn. In de intensieve berichtgeving richting uw Kamer is gelegenheid om antwoorden waar nodig aan te vullen en/of preciezer en duidelijker te formuleren. Ik zal hier in het vervolg extra aandacht aan geven.’

 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Laten we het maar op een vlaag van mythomanie houden, dat is bij veel politici inmiddels een typerend fenomeen. Helaas nog steeds geen omschrijving in de DSM-5.
T. Simpelmans
Is de software af? Antwoord: ja.
Dat is geen gedetailleerde vraag toch? Die pannenkoek die Sywert zo rijk heeft gemaakt, heeft gewoon staan liegen.
P. Smit
En hij komt er wéér mee weg!
PJ Westerhof LL.M MIM
De Jong is tóch al aangeschoten wild.
Maar in dit geval lijkt hij toch gewoon onjuist te zijn geïnformeerd door zijn ambtenaren.
Geen schijn van kans dat De Jonge op dit punt inhoudelijk verstand van zaken heeft. Anders had hij immers zélf vooraf aan de beantwoording aan de Eerste Kamer al geconstateerd dat de hem door zijn ambtenaren voorgelegde stukken niet klopten.
"hier in het vervolg extra aandacht aan geven." houdt dus in dat de hiërarchie een douw heeft gekregen.
Advertentie