Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Omgevingswet gebaat bij ‘duidelijkheid, rust en focus’

Minister De Jonge en de VNG leggen zoals verwacht oproep Eerste Kamer naast zich neer.

10 november 2023
2024
Shutterstock

Aan de geplande invoering van de Omgevingswet per 1 januari aanstaande wordt niet meer getornd. Tijdens een door de Eerste Kamer afgedwongen extra overleg tussen minister De Jonge en de decentrale koepels, eerder deze week, is vastgesteld dat de datum niet ter discussie staat en de eerdere afwegingen niet zijn veranderd.

Vertrouwen

Dat schrijft De Jonge in een brief aan de Kamer. ‘Er is vertrouwen dat invoering per 1 januari 2024 verantwoord en beheerst kan, op basis van de gemaakte afspraken en de acties die tot en na 1 januari 2024 staan gepland en worden uitgevoerd. De zorgen die bij de bevoegd gezagen nog leven, worden met prioriteit en vereende krachten opgepakt.’ Dat betekent volgens de minister ‘uiteraard niet’ dat de invoering van de Omgevingswet ‘probleemloos kan en zal verlopen’.

In het overleg met de koepels is volgens hem ‘nadrukkelijk aandacht besteed aan het steeds verbeteren, doorontwikkelen en het adresseren van de onzekerheden die er nog zijn’.

TAM's

Een van de resultaten uit het overleg is dat de Tijdelijke Alternatieve Maatregelen (TAM’s) die gemeenten als vangnet voor het Digitaal Stelsel Omgevingswet kunnen toepassen mogelijk langer in de lucht blijven. De termijn van een jaar die daarvoor stond, laat De Jonge los. Na een half jaar zal gezamenlijk worden gekeken ‘of en wanneer het zorgvuldig kan worden afgebouwd’, heet het nu. ‘De TAM’s zijn tijdelijk, wel blijven ze zolang nodig is.’

Taalniveau

In een andere Kamerbrief stelt De Jonge dat drie van de zeven Omgevingswet-websites per 1 januari aanstaande zullen voldoen aan het wettelijk verplichte taalniveau A. ‘Zoals reeds gemeld gaat het over de websites van de pré- en productieomgeving (het omgevingsloket), en ook die van de publiekscampagne voor de Omgevingswet.’ Volgens De Jonge is ‘het perspectief van de burger’ leidend ‘bij de prioritering van het verder digitaal toegankelijk maken van informatie ten aanzien van de Omgevingswet.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Kop in het zand, vingers in de oren en heel hard LALALA IK HOOR NIKS roepen. Dat noemen we bestuurlijke daadkracht.
Kom er maar in met weer de volgende parlementaire enquête.
P. Smit
Nog een parlementaire enquête? Waarom? in een van de laatsten zei onze MP "dat hij de wet overtreedt als hij dat nodig vindt" en hij werd niet eens gearresteerd en vastgezet.
Advertentie