Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

De Jonge: begin oktober helderheid over intimidatie

Minister Hugo de Jonge informeert de Eerste Kamer begin oktober over intimidatie vanuit BZK van tegenstanders van de Omgevingswet.  

20 september 2022
bedreigen-intimidatie.jpg

Binnen het ministerie van Binnenlandse zaken (BZK) vinden momenteel de laatste gesprekken plaats over mogelijke intimidatie van medewerkers die zich kritisch uitlaten over de Omgevingswet. Begin oktober verwacht minister De Jonge de Eerste Kamer erover te informeren. Aanleiding voor de gesprekken vormde een eerdere publicatie over deze intimidatie, afgelopen juni in Binnenlands Bestuur.

Vier meldingen

Dat antwoordt De Jonge op Kamervragen van JA21 (nadat eerder ook al andere partijen over deze kwestie Kamervragen stelden). Er hebben zich volgens De Jonge vier mensen bij de secretaris-generaal van het ministerie gemeld. Zelfs spreekt BZK niet van intimidatie, maar van ‘signalen van niet-professionele escalatie’.

Meldpunt

Naar aanleiding van de publicatie van Binnenlands Bestuur is de Partij voor de Dieren een meldpunt begonnen, waar in hun ogen geïntimideerde ambtenaren zich kunnen melden. De Jonge geeft in zijn antwoorden aan de signalen ‘zeer serieus’ te nemen, maar het beeld niet te herkennen ‘dat dit de manier van werken is van de tientallen mensen die zich dagelijks, onder hoge druk en zeer gemotiveerd, inzetten voor de Omgevingswet.’

Adviescollege 

De Eerste Kamer moet op 1 november de knoop definitief doorhakken over de invoeringsdatum van de Omgevingswet. Daarin zal het nog te openbaren oordeel van het Adviescollege ICT-Toetsing (AC-ICT) over de staat van het Digitaal Stelsel Omgevingswet zwaar meewegen. Ook is er door BZK en VNG een enquête onder gemeenten uitgezet. Verder worden in oktober de ervaringen van de tweede fase van het Indringend Keten Testen van de hele planvormingsketen openbaar.    

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie