Stikstofcrisis: D66 wil vangnet voor bouw
Er moet een vangnet komen om ervoor te zorgen dat bouwbedrijven de stikstofcrisis overleven. Daarvoor pleit D66-leider Rob Jetten.
Er moet een vangnet komen om ervoor te zorgen dat bouwbedrijven de stikstofcrisis overleven. Daarvoor pleit D66-leider Rob Jetten.
Deeltijd-ww
De regeringspartij roept het kabinet op noodmaatregelen te treffen, zodat de sector weer woningen kan gaan bouwen zodra er vergunningen worden uitgegeven. Voor bouwbedrijven die door de impasse te maken krijgen met een omzetdaling, stelt D66 een deeltijd-ww voor, om onnodige ontslagrondes te voorkomen. Om ervoor te zorgen dat bouwbedrijven kunnen blijven investeren in materiaal, moeten ze toegang krijgen tot zogenoemde overbruggingskredieten.
Vergunningen
Ook wil de partij dat de capaciteit voor vergunningverlening bij de overheid op peil blijft, zodat vergunningen snel kunnen worden verleend als daar nieuwe kaders voor zijn opgesteld. De bouw is een belangrijke sector voor D66, die in september pleitte voor een halvering van de veestapel, onder meer om ruimte te creëren voor woningbouw na de stikstofuitspraak van de Raad van State. ‘Al die bouwvakkers, aannemers en anderen in de bouw die nu tijdelijk minder werk hebben, zijn straks dus weer keihard nodig als er weer gebouwd kan worden’, aldus Jetten.
Meer acties
Na de boeren, laat nu de bouwsector van zich horen. Bouwers organiseren woensdag een grote demonstratie op het Malieveld in Den Haag. De bouwers vinden dat de politiek binnen twee weken maatregelen moet nemen om de regelgeving rond stikstof en bepaalde chemische stoffen ‘vlot te trekken. Gebeurt dat niet, dan zullen meer acties volgen van bouwers, transporteurs en mensen uit andere sectoren, kondigen de initiatiefnemers van het grote protest dat voor woensdag gepland staat aan.
Op slot
Werknemers én werkgevers gaan demonstreren op het Malieveld in Den Haag. Ze vinden dat Nederland door milieuregels ‘op slot zit’. Actiegroep Grond in Verzet wil dat het een publieksvriendelijke betoging wordt en roept deelnemers op om niet in navolging van actievoerende boeren met zware machines naar Den Haag te komen. ‘Mensen ja, materieel nee’, is de boodschap aan de achterban.
Duizend voertuigen
Vanuit 25 plaatsen vertrekken bussen naar het protest. Om toch te laten zien ‘welk materieel door deze onnozele regelgeving stilstaat’, wil de actiegroep zelf regelen dat het Malieveld vol komt te staan met vrachtwagens, shovels en ander materieel. Bestuursleden denken aan duizend voertuigen. Ze zijn daarover nog in gesprek met de gemeente Den Haag en Staatsbosbeheer, de eigenaar van het veld.
Wilde acties
Grond in Verzet zegt eventuele wilde acties niet te kunnen voorkomen, maar hoopt dat de oproep wordt gevolgd. ‘Wij willen niet dat mensen er last van hebben. Politiek Den Haag moet dit oplossen.’ De ondernemers achter de actiegroep benadrukken dat ook zij vinden dat de natuur en de gezondheid van burgers beschermd moeten worden. ‘Wij hebben jonge gezinnen en maken graag een wandeling in de natuur’, zei Arnold Tuytel van Grond in Verzet maandag tijdens een persconferentie in een loods vol stilstaande graafmachines. ‘Maar nu dreigen tienduizenden hardwerkende vakmensen thuis te komen zitten.’
PFAS
Tientallen werkgeversorganisaties steunen de actie, waaronder VNO-NCW, Bouwend Nederland en Transport en Logistiek Nederland (TLN). Zij pleiten er onder meer voor om bouwprojecten waarbij nauwelijks stikstof vrijkomt vrij te stellen van vergunningsplicht. Naast stikstof draait het protest om PFAS. Omdat diverse chemische stoffen die onder die noemer vallen schadelijk zijn, mogen bedrijven sinds kort geen grond meer verplaatsen als dat leidt tot hogere concentraties PFAS in de bodem. Daardoor vallen bouwprojecten stil. (ANP)
Reacties: 9
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Dit kabinet verdient keer op keer een brevet van onvermogen om nog maar te zwijgen over de ja-knikkers in beide kamers. Het is inmiddels wel overduidelijk waarom het referendum hals over kop de nek moest worden omgedraaid. Al deze onzin was anders keer op keer weggestemd.
bovendien ook nog zeer onbetrouwbaar. Het onderwijs, de zorg, de pensioenen, het milieu, de pensioenen, de woningmarkt, noem maar op. En waar houdt deze regering zich mee bezig? Het slachtofferen van boeren, het veroorzaken van verkeersinfarcten, het weg geven van twee miljard aan aandeelhouders, het weggeven van miljarden aan ABN en shell voor het bouwen van windmolens, het creëren van chaos bij ministeries van justitie en financiën, Het korten bij lagere overheden , politie en defensie.
VVD CDA d 66 : weg ermee!
Bij pfas kunnen ze het nog goed doen, is tijdig aangekondigd, markt heeft het opgepakt, als je achterblijft heb je het aan jezelf te danken-rug recht houden