Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten halen bronzen beelden weg tegen diefstal

Brons is gewild bij dieven, merken ook gemeenten. Enschede gaat de bronzen beelden in de gemeente beveiligen, Druten vervangt ze door namaakexemplaren. Berkelland denkt nog na over een oplossing

04 maart 2014

Het aantal diefstallen van bronzen beelden neemt toe. Verschillende gemeenten halen de beelden nu weg, maar wat er mee moet gebeuren is nog niet overal duidelijk.

Beveiligd
Enschede haalt een deel van de beelden weg. Ze worden beveiligd en daarna weer teruggezet. Wat voor beveiliging er aangebracht wordt, wil een woordvoerder om strategische redenen niet zeggen. ‘Wie weet lezen de mensen met interesse in die beelden dat wel.’

Vervangen
In het Gelderse Druten werd een bronzen beeld vervangen door een nepbeeld, uit angst voor diefstal. ‘Het origineel staat nu op de kamer van de burgemeester’, zegt een woordvoerster. Voor de gemeente Enschede is deze vervangingsactie geen optie.  ‘We vinden dat de beelden in de openbare ruimte horen. Een replica is toch weer anders’, zegt de woordvoerder. Daarbij moeten de beelden dan ook worden opgeslagen, dat brengt weer extra kosten mee.

Binnengehaald
In de gemeente Berkelland zijn alle beelden naar binnen gehaald om te voorkomen dat ze gestolen worden. Het gaat om ongeveer dertig beelden. ‘Dat hangt ervan af hoe je rekent; sommige kunstwerken bestaan uit meerdere beelden’, legt een woordvoerster van de gemeente uit. Wat er met de beelden gaat gebeuren is nog niet duidelijk. ‘Alle opties worden afgewogen’, aldus de woordvoerster. Bij die opties hoort naast beveiligen ook niet-terugplaatsen.

Tijdelijke oplossing
Voor één beeld wordt vermoedelijk een tijdelijke oplossing bedacht. ‘Dat beeld is een onderdeel van het 4 mei monument in Eibergen, legt de woordvoerster uit. De gemeente gaat nu kijken of daar iets tijdelijks kan komen. Over de termijn waarop er duidelijkheid komt kan de zegsvrouw nog niets zeggen, maar gezien de tijdelijke oplossing voor het 4 mei monument zal die duidelijkheid niet snel komen.  ‘Belangrijk was dat de beelden snel weggehaald werden. Nu moet er een goede oplossing komen.’

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jos Praat / beleidsadviseur
Wat voor tuig is dat toch: dat niet met z'n poten van kunst in de openbare ruimte af kan blijven?
Boris
Dus er is geen antwoord op diefstal en men buigt en geeft toe.....? Angst is een slechte raadgever. Wat is dit voor een land? Als het dan toch weggehaald wordt dan kan je het net zo goed zelf omsmelten en verkopen. Niemand ziet het meer. Laat dan ook niets meer van brons of koper maken. En nep blijft nep.
J. van der Hoest / coördinator adviespraktijk jur. zaken meente
Met het populisme is de waardering voor cultuur zo erg gedaald dat er in bepaalde kringen slechts aandacht is voor de opbrengst van de materie waaruit kunstobjeten bestaan. Hoewel meer waardering voor cultuur niet alle diefstallen van kuinst zal voorkomen, kan er wel een positieve wending uit resulteren.
Monique
@Jacob

Wat heeft dit met populisme te maken? Is denk dat de diefstallen veelal worden gepleegd door nieuwe medelanders. Ja dit klinkt populistisch, maar ik zou toch echt nooit een beeld stelen. Iets anders ook niet.
Advertentie