Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Noord-Brabant versoepelt regels voor mestverwerking

Om te voorkomen dat door de versoepelde regels voor mestverwerking ook meer vee in Brabant komt, moeten boeren die nieuwe stallen willen bouwen, oude stallen slopen.

17 maart 2017

In de strijd tegen het mestoverschot gaat de provincie Noord-Brabant geen beperkingen meer opleggen aan de hoeveelheid mest die mag worden verwerkt. De provincie heeft dat vrijdag aangekondigd. Boeren mogen de mest van hun vee verwerken op het eigen erf of bij grote verwerkers op industrieterreinen.

Meer vee

Om te voorkomen dat door de versoepelde regels voor mestverwerking ook meer vee in Brabant komt, moeten boeren die nieuwe stallen willen bouwen, oude stallen slopen. Voor elke nieuwe vierkante meter stal moet 1,1 vierkante meter verdwijnen. De provincie verwacht daardoor een kleine krimp van de veestapel.


Meer mestverwerkers
De kans bestaat dat er meer mestverwerkers naar de provincie komen, maar die denkt dat het voor bijvoorbeeld Gelderse en Limburgse boeren niet loont om met mest naar Brabant te komen. De provincie gaat ervan uit dat de totale mestverwerkingscapaciteit toeneemt. Tegen nagenoeg elk initiatief voor mestbewerking ontstaat weerstand in de buurt. De provincie is bijvoorbeeld in een rechtszaak verwikkeld met de gemeente Oss vanwege plannen voor de grootste mestverwerker van Europa.

Zorgen wegnemen

Gedeputeerde Anne-Marie Spierings zei vrijdag dat er altijd bewoners zullen blijven die zich zorgen maken, maar volgens haar is het de verantwoordelijkheid van de veehouderijsector om die zorgen weg te nemen. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie