Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

‘Gemeenten, neem verantwoordelijkheid op woonmarkt’

Dat betekent lagere prijzen en een ander bouwprogramma

07 november 2014

Ook gemeenten moeten stappen zetten om groei van de Brabantse woningmarkt mogelijk te maken. Grondprijzen verlagen is één van die stappen, stelt de provincie Noord-Brabant. De uitspraak is een reactie op de oproep van woningcorporatie Woonbedrijf aan gemeenten in de regio Eindhoven om hun grondprijzen omlaag te brengen.

Alle partijen moeten meebewegen

De provincie doet geen uitspraak over dit specifieke verzoek van Woonbedrijf. ‘Het kan per situatie verschillend zijn hoe ver een gemeente kan gaan. Je moet per project bekijken welke financiële ruimte er is om de grondprijzen of het woningbouwprogramma aan te passen’, zegt Niek Bargeman Niek, senior adviseur bevolking en wonen van de provincie. ‘Maar in algemene zin stelt de provincie dat alle partijen moeten meebewegen naar een evenwicht op de woningmarkt, met lagere prijzen en een ander bouwprogramma. Ook gemeenten.’

Aanzienlijke bevolkingsgroei

Voor Noord-Brabant is het in beweging krijgen van de nieuwbouwmarkt van groot belang, omdat de provincie nog een aanzienlijke bevolkingsgroei kent, meer dan verwacht, werd deze week bekend. Tot 2025 moet Brabant jaarlijks 10.000 nieuwe woningen bouwen. Volgens Bargeman zijn diverse gemeenten op de goede weg, zoals Veghel en Deurne, die hun grondprijzen fors hebben verlaagd. ‘Zij snappen dat als je nog wilt bouwen, dat in een ander segment moet: meer huur- en goedkope koopwoningen. Dat gaat vaak ten koste van de opbrengst van een project en - als de bouwer dat doorberekent in de grondquote - van de grondprijs.’

Mismatch vraag en aanbod

De provincie constateert al enige jaren dat er een mismatch zit tussen vraag en aanbod op de Brabantse nieuwbouwmarkt. Hoewel er langzaam verandering in komt, gaan veel bouwplannen nog steeds uit van dure huizen, aan de bovenkant van de markt. De deze week gepubliceerde bevolkings- en woningbehoefteprognose laat echter zien dat de komende decennia veel behoefte is aan betaalbare, kleinere woningen voor kleine huishoudens, alleenstaanden en arbeidsmigranten.

Flexibele plannen en programma's

Om de komende jaren goed te kunnen inspelen op de woningbehoefte, is flexibiliteit in de woningbouwplanning en –programmering noodzakelijk, volgens Noord-Brabant. Juist ook omdat aan demografische, economische en woningbehoefteontwikkelingen de nodige onzekerheidsmarges zijn verbonden, aldus de provincie.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie