Overslaan en naar de inhoud gaan

Almere wil geen biomassacentrale

Net als een aantal Amsterdamse randgemeenten wil ook Almere geen biomassacentrale in Diemen. Volgens Omroep Flevoland is inmiddels een…

Net als een aantal Amsterdamse randgemeenten wil ook Almere geen biomassacentrale in Diemen. Volgens Omroep Flevoland is inmiddels een meerderheid van de raad tegen de centrale, die een groot deel van de stad van energie gaat voorzien.

Heikel

De Diemense centrale van energiebedrijf Vattenfall is al langer een heikel punt in de Amsterdamse regio. Vattenfall (voorheen: Nuon) wil de huidige elektriciteitscentrale deels ombouwen tot biomassacentrale die de warmte van 90.000 woningen in Amsterdam en Almere moet leveren. Maar de gemeenten in de regio, zoals Diemen, Gooise Meren en Weesp zitten daar niet op te wachten.

Luchtvervuiling

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het verbranden van houtkorrels is volgens de tegenstanders veel milieuonvriendelijker dan het stoken van gas, en zorgt voor meer luchtvervuiling in een dichtbevolkte regio, zo stellen ze. De gemeenteraadsleden van Almere delen de zorgen van de buurgemeenten.

Steun

Toch is het de vraag of de protesten de centrale nog kunnen tegenhouden. Onder dreiging van een schadeclaim van Vattenfall heeft Diemen de vergunning vorig jaar schoorvoetend goedgekeurd, maar inmiddels heeft de Zweedse energiereus aangegeven dat ze voorlopig geen nieuwe houtgestookte biomassacentrales in Nederland gaat bouwen, omdat de maatschappelijke steun daarvoor ontbreekt. De gemeenten vragen zich daarom af waarom het bedrijf de Diemense centrale nog wèl zou bouwen.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JHAGM Sneuf van Toetellaere

Zojuist vernomen: Australië stelt € 2 miljard beschikbaar voor alle bosbrandschade en Nederland heeft al € 11,8 miljard beschikbaar gesteld voor grootschalige biomassacentraletoepassing met - dito luchtvervuiling. Bach tob the future Greenpeace, Stientje en andere wijsneuzen.

Op 6 januari 2020, 08:56
Toine Goossens

Gewoon op kolen blijven produceren. Dat is beter dan houtstook. Er is geen investering nodig en ook geen subsidies om houtstook rendabel te maken. Het geld dat bespaart wordt gaat in een energiefonds voor het financieren van echte oplossingen.
Nederland en Duitsland spreken af dat er een bruinkoolcentrale in Duitsland sluit. Het geld komt uit dat energiefonds. De CO² besparing die dat oplevert delen de 2 landen. Een oplossing met alleen winnaars. Urgenda mag dit idee opvoeren als maatregel 50 in hun ideeën boek.

Op 9 januari 2020, 10:36

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in