Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Alle bomen rondom vindplaats boktor gekapt

In een straal van 500 meter rond de vindplaats geldt tot nader order een vervoersverbod voor snoeiafval van alle houtige gewassen (waardplanten) waarop de boktor zich zou kunnen nestelen.

12 juli 2012

Controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) inspecteren de komende dagen alle bomen, struiken en andere houtige gewassen in de omgeving van de Beuzenes in Winterswijk. Daar werd maandag de zeer schadelijke boktor gevonden. Het dier moet worden uitgeroeid.

Bomen rooien

In principe worden alle bomen en struiken in het gebied gerooid, zo heeft de gemeente Winterswijk de wijkbewoners donderdag in een brief laten weten. In een straal van 500 meter rond de vindplaats geldt tot nader order een vervoersverbod voor snoeiafval van alle houtige gewassen (waardplanten) waarop de boktor zich zou kunnen nestelen.

Meegelift

De NVWA controleert in dit grotere gebied eveneens of er al sprake is van besmettingen. In dat geval moet er in een groter gebied groen worden gerooid, aldus de gemeente. Staatssecretaris Henk Bleker heeft een brief over de kwestie naar de Kamer gestuurd. Hij bezoekt vanmiddag Winterswijk. Hij gaat praten met de gemeente en met de inspecteurs die de komende tijd het gebied rond de vindplaats zorgvuldig zullen onderzoeken op sporen van de boktor. Intussen zijn zeven boktorren gevonden en gevangen. Vermoedelijk is de tor met verpakkingsmateriaal uit een Aziatisch land meegelift naar Winterswijk.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie