Overslaan en naar de inhoud gaan

Stadslandbouw maakt buurt niet gezelliger

Projecten met stadslandbouw leiden lang niet altijd tot betere relaties tussen buurtbewoners. Verwachtingen zijn vaak hooggespannen, maar…

Projecten met stadslandbouw leiden lang niet altijd tot betere relaties tussen buurtbewoners. Verwachtingen zijn vaak hooggespannen, maar het is niet eenvoudig om arm en rijk, hoog- en laagopgeleide bewoners met elkaar in contact te laten komen. Dat concludeert onderzoeker Esther Veen, die vandaag promoveerde op dit onderwerp aan Wageningen University.

Sociale cohesie niet beter

Stadslandbouw wordt vaak ingezet als een middel om de sociale cohesie in de buurt te vergroten, maar volgens de onderzoeker leidt dit lang niet altijd tot betere relaties tussen buurtbewoners. Veen observeerde voor haar promotieonderzoek verschillende moestuinen waarin mensen uit één buurt bij elkaar komen. Vaak is het vergroten van de sociale cohesie in de buurt een belangrijke doelstelling van stadslandbouwprojecten.


Gemeenten moeten verwachtingen bijstellen

In de onderzochte buurtmoestuinen zag Veen dat niet iedereen meedoet en dat er in de tuin groepen ontstaan. In de tuinen spelen dezelfde problemen als in ‘de echte wereld’, aldus de onderzoeker. ‘Het is voor gemeenten, initiatiefnemers van stadslandbouwprojecten en andere betrokkenen daarom van belang dat ze de vaak hooggespannen verwachtingen bijstellen. Met een buurttuin doorbreek je bestaande sociale structuren niet zo makkelijk en het is lastig om mensen vanuit verschillende sociaal-economische achtergronden met elkaar in contact te laten komen.’

Aankloppen voor hulp

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

In het onderzoek komt wel naar voren dat buurttuinen er voor zorgen dat buurtbewoners elkaar beter leren kennen en makkelijker bij elkaar aankloppen als ze hulp nodig hebben. Veen deed onderzoek in zeven tuinen (in Almere, Amsterdam, Assen, Leeuwarden, Rotterdam en Zutphen) via interviews, enquêtes en door deelname aan activiteiten. (Bron: Wageningen University)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma

Stadslandbouw is een hype en methode van de zaden en planten producerende bedrijven om mensen op kosten te jagen. Deze hype zal snel weer overwaaien. Het levert burgers namelijk niets op en gemeenten kunnen straks de achtergelaten troep opruimen.

Op 16 juni 2015, 12:25
Ambtenaar

Stadslandbouw of collectieve moestuinen moeten ook niet worden opgelegd. Die tuinen werken als het van onderaf, uit de bevolking zelf komt.

Op 17 juni 2015, 09:23
Meppie

Ook een vreemd uitgangspunt dat dit ALTIJD leidt tot grotere sociale cohesie.

Op 19 juni 2015, 12:42

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in