Het aanbod aan duurzaamheidsleningen verschilt sterk per provincie. Waar in Drenthe meer dan de helft van de gemeenten deze regeling aan huiseigenaren aanbiedt, doet in Overijssel en Zeeland geen enkele gemeente mee. Dat blijkt uit een inventarisatie door Geldshop.
Grote verschillen in aanbod duurzaamheidsleningen
Het aanbod aan duurzaamheidsleningen verschilt sterk per provincie. Waar in Drenthe meer dan de helft van de gemeenten deze regeling aan…
Gemeente als intermediair
Bij een duurzaamheidslening krijgen particuliere woningbezitters de mogelijkheid hun huis tegen gunstige rentevoorwaarden te isoleren of op andere wijze te verduurzamen. De gemeente fungeert daarbij als intermediair. Het kapitaal (maximaal 25.000 euro per woning) wordt verstrekt door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN).
Gelderland aan kop
Gemiddeld biedt bijna een op de zes gemeenten deze faciliteit aan haar inwoners aan (15,5 procent). Maar de regionale verschillen zijn groot. Gelderland heeft veruit de meeste deelnemende gemeenten (twintig in totaal, ofwel 37 procent), maar procentueel scoren Drenthe (58 procent) en Flevoland (50) nog beduidend beter.
Duurzame alternatieven
Aan de onderkant van de ranglijst valt op dat in Overijssel en Zeeland geen enkele gemeente de leningen aanbiedt. Friesland (eentje) en Limburg (twee) scoren nauwelijks beter. Wel worden in (delen van) deze provincies zogenaamde Stimuleringsregelingen aangeboden. Ook zijn er gemeenten die zelf risicodragend kapitaal beschikbaar stellen aan huiseigenaren, vaak onder weer net andere voorwaarden en rentepercentages.
Ratjetoe aan regelingen
Een ratjetoe aan regelingen dreigt. Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten erkent ‘dat het voor inwoners moeilijk is om door de bomen het bos te zien.’ Daarom heeft inmiddels ruim de helft van de gemeenten de beschikking over een energieloket waar inwoners terecht kunnen met energievragen. ‘Hier komen de kennis van gemeenten en aanbieders in de regio bij elkaar.'
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
In Overijssel heeft de provincie dit geregeld voor alle gemeenten tegelijk en wel voor een heel aantrekkelijke rente. Heel efficiënt en voor elke burger in Overijssel dezelfde voorwaarden en dat al jaren lang. En werkt prima. Daarbij wordt dit bij SVn ook apart gemeld per gemeente. Het zou juist heel verwarrend zijn als gemeenten dit ook weer apart gaan regelen.
Dus een beetje verder kijken en navragen hoe het zit Geldshop.