Bijna 90.000 inwoners van zeven gemeenten krijgen vanaf volgend jaar een fors hogere drinkwaterrekening. Hun gemeenten voeren alsnog de precarioheffing in, een lokale belasting die via de drinkwaterrekening bij de inwoners terechtkomt, meldt drinkwaterbedrijf Vitens. Het waterbedrijf spreekt van een oneigenlijke wijze voor gemeenten om aan geld te komen.
Zeven gemeenten heffen alsnog belasting op waterleiding
Bijna 90.000 inwoners van zeven gemeenten krijgen vanaf volgend jaar een fors hogere drinkwaterrekening. Hun gemeenten voeren alsnog de…
Overgangsregeling
Het gaat om Achtkarspelen, De Ronde Venen, Hattem, Lingewaard, Oldebroek, Rhenen en Tytsjerksteradiel. Afhankelijk van de gemeente gaan mensen volgend jaar en in 2019 jaarlijks tussen de 60 en 105 euro meer betalen. De precario op nutsleidingen is sinds 1 juli afgeschaft, maar er is een overgangsregeling van vijf jaar. Gemeenten die in 2016 al een tarief voor precario op nutsleidingen hadden, mogen die nog tot 2022 blijven heffen. Achtkarspelen, De Ronde Venen, Hattem, Lingewaard, Oldebroek, Rhenen en Tytsjerksteradiel willen nu met terugwerkende kracht alsnog precario heffen.
Terugwerkende kracht
De koepel van waterbedrijven Vewin kan niet direct aangeven of in nog meer gemeenten de precarioheffing met terugwerkende kracht wordt ingevoerd. Enkele tientallen gemeenten hadden volgens Vewin een verordening en een tarief vastgesteld voordat de heffing werd afgeschaft, maar brachten de precario niet in rekening. Een aantal gaat dit nu toch doen, ondanks een oproep van de minister van Binnenlandse Zaken zo spoedig mogelijk te stoppen met het heffen van de belasting, legt een woordvoerder van Vewin uit.
Inkomsten aanvullen
Vewin vindt dat gemeenten hun inkomsten niet moeten aanvullen via het belasten van een eerste levensbehoefte als drinkwater. Ook vindt de vereniging dat in de overgangsperiode sprake moet zijn van daadwerkelijke afbouw van de precario. (ANP)
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De openbare ruimte is er voor alle inwoners. De gemeente moet dit beheren en als belangenbehartiger voor het algemeen belang werken. Het is opmerkelijk dat deze gemeenten de openbare ruimte als melkkoe voor de gemeentekas gebruiken. Nutsvoorzieningen zijn nodig voor alle inwoners en kunnen beter om niet geaccepteerd worden. Dit is van oudsher de gedachte van de Belemmeringenwet Privaatrecht.
Wordt je niet door de hond (ozb) gebeten dan wordt je door de kat (precario) gebeten.
Deze gemeenten hadden beter de OZB of zo kunnen verhogen. Dan waren de inwoners goedkoper uit.
Nu krijgen inwoners de precario via het waterleidingbedrijf in rekening gebracht, MET 6% BTW! Straks met 9% btw.
Niet zo slim dus.
@Hans. De gemeente laat alleen haar belasting door het drinkwaterbedrijf innen. Je kunt m.i. geen belasting over belasting heffen, dus zal hier geen sprake van btwheffing (kunnen) zijn.
@Spijker
Geen belasting over belasting? Wat denk je van btw over accijns, zoals bij benzine, sigaretten, alcohol...
Lof voor deze gemeenten! Dat ze inwoners hebben die het lef hebben om drinkwater te gebruiken, die moesten zich schamen, er is toch genoeg bier te koop? En waarom douchen? Toch niks mis met een natuurlijk luchtje? Laat andere gemeenten een voorbeeld aan ze nemen en hun burgers laten boeten voor deze spilzucht! Hoezo: 'politiek stinkt'??
Eens met Spijker, de kosten komen linksom of rechtsom bij de burger terecht. Was ook nooit anders. Algemene voorzieningen worden nu eenmaal door de burgers betaald.