De stichting Wolvenhek Fryslân wil beginnen met een pilot voor de aanleg van een wolvenhek rond de provincie Friesland. Volgens de veehouders, verenigd in de stichting, is er al 30.000 euro opgehaald met een online inzamelingsactie voor het hek.
Friese veehouders zetten wolvenhek door
De stichting Wolvenhek Fryslân wil beginnen met een pilot voor de aanleg van een wolvenhek rond de provincie Friesland. Volgens de…
Schapenhouders
De stichting Wolvenhek, een initiatief van een aantal schapen- en melkveehouders in de provincie, wil met een anderhalve meter hoog hek rondom Friesland voorkomen dat de wolf zich tegoed doet aan de Friese veestapel. De boeren vrezen dat het dier, dat inmiddels in verschillende provincies is gespot, zich ook in Friesland zal vestigen. Het hek moet zo’n 150 kilometer lang worden en zal volgens de stichting zo’n twee miljoen euro kosten.
Pilot
Met het geld dat nu is ingezameld, willen de boeren als pilot een paar kilometer hek plaatsen als voorbeeld aan de buitenrand van agrarische gebieden. Waar dat proefhek komt te staan, is nog niet duidelijk.
Kritiek
Het plan van de stichting wordt door natuurbeheerders en politici overigens fel bekritiseerd. De Fryske Nasjonale Partij (FNP) reageerde bij de eerste bekendmaking van de plannen zeer kritisch. Voorzitter Sijbe Knol van de provinciale FNO-fractie noemt het initiatief een nieuw dieptepunt. ‘Een hek van 150 kilometer lang dwars door het landschap, waar nog geen konijn of hert doorheen kan. Op deze manier maken wij van onze mooie en natuurrijke provincie een dierentuin.' Volgens het provinciebestuur is de realisatie onmogelijk, omdat het in strijd is met de Europese wetten en regels voor de bescherming van bedreigde diersoorten.
Reacties: 9
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Laten we het wolfenhek wat hoger maken ! Goed plan. Zo kunnen we alle ongewenste gasten in Friesland weren
De Stichting heeft mijn warme sympathie. Je zult je kudde maar opgevreten zien worden.
Wolven horen niet thuis in ons dichtbevolkte land. Nu is het vee dat aangevallen en opgevreten wordt maar morgen kan het wel een baby zijn. Naar mijn idee moeten de aanwezige wolven afgeschoten worden. Een hek is dan ook niet nodig!
Brrrr, Dan ook maar onder water? Dat houdt vreemde vissen en krabben tegen. Wat in nuvere affêre .....
Een hek werkt twee kanten op nietwaar...
Pratisch gezien kan je met twee miljoen heel wat vraatschade compenseren
@annemarie: dieren hebben meer recht om hier te leven dan (sommige) mensen die denken dat de wereld alleen om hen draait. Vreemde denkbeelden bij het waterschap...
nb wat mij betreft zijn jullie al heel lang overbodig
Vergeet bij iedere poort niet om ook nog een betaalde jager/douanier met geweer te zetten.
Als je de wolven steeds bezoekt zullen ze snel het hazepad keizen en in de rustige Veluwe blijven zitten.
Elke eigenaar zal zijn dier willen beschermen en ook tegen vossen worden door alle instanties hekken geadviseerd aan de pluimveehouders. Dat zo'n hek niet om de provincie heen kan komen, is ook voor die stichting heus wel evident. Maar tegenover de expansiedrang van de thans gevestigde wolven en hun natuurlijke eetlust (kunnen we hun niet kwalijk nemen) staat ook dat een eigenaar van een potentieel prooidier voor het welzijn van het dier moet zorgen. De eigenaar dient het preventief, actief te beschermen. Wat nemen we de veehouders dan precies kwalijk als zij al hun terreinen gaan afschermen met hoge hekwerken? Het zou het landschap juist ten goede komen als weloverwogen, goed omheinde wolvenvrije zones komen waarin het vee kan grazen. Daar is m.i. helemaal niets mis mee. Dan zorg je ook goed georganiseerd voor gebieden waarin de wolf zijn gang kan gaan en zorg je ook voor een corridor tussen die gebieden. Vervolgens kunnen die gebieden maar een bepaalde populatieomvang aan en dan doe je ook met de wolven iets anders dan met een overschot aan ander wild, je schiet ze af. Jammer maar helaas. En ja, voordat het nu iemand hier begint te krakelen, ik weet dat je dat dan ook met mensen zou moeten doen, maar dat is een andere discussie. Ik zou menig figuur graag willen opruimen en menig figuur misschien mij wel, maar dat doen we (voorlopig) niet meer in dit werelddeel. De wolf is prachtig, maar hij leidt ook tot taferelen die we niet willen. Daarvoor moeten we de kop niet in het zand steken. Dat hebben ze in Duitsland ook lang gedaan en daar hebben ze nu dan ook echt te maken met "probleemwolven" en in sommige streken daardoor met een "wolvenprobleem". In die streken loopt het draagvlak voor de op zich geslaagde herintroductie van de wolf dan ook hard achteruit met illegale afschot , klemmen e.d. tot gevolg. Moeten we daar met z'n allen op wachten of gaan we ook de veehouders serieus nemen in hun stellingen?