Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Problemen kerncentrale België direct gemeld aan Limburg

Problemen in de Belgische kerncentrale in Tihange, zo'n 40 kilometer ten zuiden van Maastricht, zullen voortaan direct en rechtstreeks gemeld worden aan de Veiligheidsregio in Zuid-Limburg.

21 mei 2015

Problemen in de Belgische kerncentrale in Tihange, zo'n 40 kilometer ten zuiden van Maastricht, zullen voortaan direct en rechtstreeks gemeld worden aan de Veiligheidsregio in Zuid-Limburg. Die toezegging deed het Belgische Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) woensdagavond in Maastricht tijdens een raadsconferentie, maakte burgemeester Onno Hoes bekend.

Niet via Brussel
Zo’n tachtig gemeenteraadsleden uit heel Zuid-Limburg lieten zich in de hoofdstad bijpraten over de procedures die gelden zodra er in de kerncentrale in Tihange iets misgaat. Voor het eerst is nu toegezegd dat meldingen uit de kerncentrale rechtstreeks naar Limburg gaan. Tot nog toe verliep de procedure via Brussel en van daaruit naar Den Haag, om ten slotte via een omweg in Maastricht te belanden, aldus Hoes. 'Zodra er een melding binnenkomt, zetten we die op de website van de veiligheidsregio en op Twitter', zei Hoes.

Onrust voorkomen
Daarmee voorkom je volgens hem veel onrust. Zo werd er onlangs stoom afgeblazen in Tihange (letterlijk). Dan is het erg handig om te weten wat er gaande is, aldus Hoes. De deelnemers aan de raadsconferentie waren volgens Hoes gerustgesteld door de openheid van zaken die gegeven werd door de directie van de kerncentrale, de FANC en de Nederlandse Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie