Overslaan en naar de inhoud gaan

Strafrechtelijk onderzoek naar Chemours

De provincie Zuid-Holland is blij met de beslissing van het OM om een onderzoek te starten.

Chemours ANP
De Chemours-fabriek in Dordrecht − ANP/Hollandse Hoogte/Jeffrey Groeneweg

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar Chemours in Dordrecht. Daarbij kijkt het OM ook of het leidinggevenden van het chemiebedrijf aansprakelijk kan stellen. Aanleiding voor het onderzoek is onder andere de aangifte die advocaat Bénédicte Ficq deed namens namens circa 2400 mensen. Chemours zegt ‘volledige medewerking te zullen verlenen’ aan het onderzoek.

Aangifte en media-aandacht

‘Naar aanleiding van deze aangifte en een recente Zembla-uitzending heeft het OM besloten een strafrechtelijk onderzoek tegen DuPont/Chemours te starten’, aldus een verklaring van het OM. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van de DCMR Milieudienst Rijnmond, politie en de Inspectie Leefomgeving en Transport.

PFAS

Het onderzoek richt zich op mogelijk schadelijke effecten van PFOA-uitstoot op mens en milieu in de omgeving van het fabrieksterrein in de periode tot en met 2012. In een later stadium valt een besluit of ook handelingen met GenX (net als PFOA ook een vorm van PFAS en de opvolger van PFOA) in de periode na 2012 worden onderzocht. Het OM zegt tijd nodig te hebben en verwacht niet dat het onderzoek binnen een jaar is afgerond.

Chemours werkt mee

Chemours zelf zegt volledig mee te werken aan het onderzoek. Daarbij meldt het bedrijf ook dat het al investeert in maatregelen om emissies te verminderen. 'Wij zien het als onze taak om essentiële materialen op verantwoorde wijze te produceren. We zijn continu bezig om ons productieproces te verbeteren en de impact op onze omgeving verder te verminderen', zegt de woordvoerder. Chemours maakt kunststoffen zoals teflon, die water, vet en vuil afstoten.

Advocaat en provincie blij

Advocaat Bénédicte Ficq noemt het een ‘geweldige en terechte beslissing van het OM’. ‘Deze belangrijke eerste stap kan betekenen dat de leidinggevenden zich later in het verdachtenbankje moeten verantwoorden voor de -mede- door hen veroorzaakte ziekmakende vervuiling.’ De provincie Zuid-Holland geeft aan blij te zijn dat het OM strafrechtelijk onderzoek gaat doen, en vroeg eerder ook om zo'n onderzoek. Een woordvoerder kon niet aangeven of het lopende onderzoek invloed heeft op de vergunning van het bedrijf.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in