ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Presentatie resultaten duurzaamheidsonderzoek kantorenvastgoed G4

bbn adviseurs presenteert resultaten duurzaamheidsonderzoek kantorenvastgoed G4.

13 oktober 2016

Maar liefst 40% van de huidige kantoren bevindt zich in de G4. Om een beter beeld te krijgen van de huidige stand van zaken, heeft bbn adviseurs in opdracht van de G4 onderzoek gedaan naar de duurzaamheid van de kantorenvoorraad in de G4. Het onderzoek is uitgevoerd aan de hand van de BREEAM-NL In-Use systematiek, op onderdelen Asset, Beheer en Gebruik.

Voor de G4 steden is een Infographic beschikbaar van het duurzaamheidsonderzoek (download hier)

Eind september vond de 6e editie van de Dutch Green Building Week plaats. Tijdens het congres hebben de (G4) gemeenten Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht, in samenwerking met bbn adviseurs, de parallelsessie 'Commercieel vastgoed in de G4: van Toren C naar Toren A++++' verzorgd. Tijdens de parallelsessie zijn de resultaten van dit duurzaamheidsonderzoek gepresenteerd. In totaal zijn voor Asset 244 gebouwen en bijna 4,3 miljoen m² kantoren gemeten. Interessant om te zien is dat de scores voor Asset van de G4 gemiddeld gezien elkaar niet veel ontlopen. De gemeenten scoren 2 sterren, Good (≥40%).

Verschillen zijn merkbaar wanneer de diverse kantorenlocaties binnen de steden worden bekeken. In Amsterdam is het verschil tussen de kantorenlocaties met 13% het grootst. Locaties als de Zuidas (Amsterdam) en Kop van Zuid (Rotterdam) zijn commercieel aantrekkelijker voor eigenaren en huurders om zich te vestigen. De leeftijd van de kantoren op deze locaties is relatief jong of de kantoren zijn recentelijk gerenoveerd.

Afbeelding

scores voor asset per stad (percentages)

 

Afbeelding

Scores voor asset per kantorenlocaties in de verschillende steden (percentages)

 

Meer informatie:

Ivana Radakovic

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.