ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Succesvolle drijf-in bioscoop eerste activiteit in Kanaalpark

Programmaplan met speciale focus op strategie en financiën.

17 oktober 2023
Drijf-in bioscoop Kanaalpark
Drijf-in bioscoop Kanaalpark

Het weer zorgde voor enige spanning, maar uiteindelijk werd de eerste editie van de Drijf-in-bios in het Dijk en Waardse Kanaalpark een groot succes. Het park verwelkomde zo'n achthonderd bezoekers, die ongeacht de dreigende regenwolken genoten van de openluchtfilm 'Mamma Mia!' op een reusachtig scherm aan de Westdijk. Dit soort activiteiten vormt een belangrijke eerste stap in de realisatie van het Kanaalpark.

Het Dijk en Waardse Kanaalpark is ontstaan na de fusie van de voormalige gemeentes Langedijk en Heerhugowaard in 2022. Deze fusiegemeente wordt doorkruist door het kanaal, dat het kloppende hart vormt van het gebied. Naast een ambitieus binnenstedelijk woningbouwprogramma wil de gemeente ook investeren in aantrekkelijke buitenruimtes, landschap, ecologie en het wegnemen van barrières.

In 2022 heeft de gemeente de gebiedsvisie 'Grenzeloos Dijk en Waard-Kanaalpark' opgesteld, die voorziet in de ontwikkeling van een park langs het kanaal. Dit park is bedoeld om de natuur en geschiedenis te ontdekken, te sporten, cultuur te beleven, rust te vinden en mensen te ontmoeten. De investeringen in het landschapspark bestaan niet alleen uit fysieke ingrepen: een programma van verschillende activiteiten draagt in de komende jaren bij aan het beleven van Kanaalpark.

Via de sluis naar de film
Via de sluis naar de film

De verwachting van de organisatie was aanvankelijk dat ongeveer zeshonderd bezoekers zouden komen, die zich vooraf hadden aangemeld. Dit omvatte 70 bootjes met 350 mensen en nog eens 250 die de film vanaf de waterkant zouden bekijken aan de Prins Hendrikkade en de Sluiskade. Echter, spontaan groeide de opkomst uit tot bijna honderd verlichte bootjes op het water voor de sluis van Broek op Langedijk in de bocht van het Kanaal Alkmaar-Kolhorn. Het feest begon al om zes uur 's avonds met een optreden van het popkoor Different, dat nummers van ABBA ten gehore bracht.

Bij het realiseren van de plannen voor het Kanaalpark heeft bbn de gemeente geholpen om de gebiedsvisie concreet te maken, te voorzien van een ontwikkelstrategie en financieel te vertalen. Daarnaast heeft bbn, samen met de gemeente, workshops op zowel ambtelijk als bestuurlijk niveau georganiseerd om prioritaire projecten vast te stellen. In samenwerking met het projectteam van de gemeente heeft bbn ook een Programmaplan opgesteld, met speciale focus op de strategie en financiële aspecten. Op 9 mei 2023 heeft het College het Programmaplan Kanaalpark officieel vastgesteld. Het plan omvat maar liefst veertig projecten die in de periode tot 2035 worden uitgevoerd, met als doel het Kanaalpark te laten uitgroeien tot een bloeiend en levendige gebied.

Meer weten?
Klik hier voor meer informatie over het Programmaplan Kanaalpark gemeente Dijk en Waard.
Of neem contact met ons op.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.