ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Succesvolle bijeenkomst over verduurzamingsinstrumenten

Ook de sportbranche staat voor de opgave om accommodaties te verduurzamen.

17 juli 2023
pexels

Op 11 juli 2023 organiseerde het Platform Duurzame Sportsector een online bijeenkomst over verduurzaming van de sportsector. Net als veel andere sectoren, staan ook sportverenigingen, ondernemende sportaanbieders en gemeenten voor de opgave om sportaccommodaties te verduurzamen.

Tijdens deze bijeenkomst presenteerden verschillende organisaties instrumenten voor toekomstbestendige en duurzame sportaccommodaties. Er waren presentaties van onder meer RVO, TU Delft, Signify en bbn adviseurs.

Tijdens deze bijeenkomst liet bbn adviseurs verschillende rekeninstrumenten zien voor duurzame en circulaire ontwikkeling:

  • Restwaardeberekeningen. Gebouwen worden gemaakt voor lange tijd. Maar ook sportaccommodaties staan niet voor de eeuwigheid. Restwaardeberekeningen zijn een manier om uitdrukking te geven aan de waarde van materialen in een gebouw. De meerwaarde van restwaarde is dat we circulair gaan denken. De adviseurs hebben laten zien welke succesfactoren zorgen voor verbetering van circulariteit in bouwprojecten.
  • Combinatie van kostenraming met MPG/MKI scores. Tijdens een ontwerpproces is het gebruikelijk om een kostenraming te maken. Sinds kort kunnen wij dit combineren met het bepalen van een MPG en MKI-score. Door middel van die scores kan direct de milieu-impact van een gebouw worden bepaald. Zo kan vanaf het begin van de ontwikkeling van een sportaccommodaties niet alleen gestuurd worden op de kosten, maar ook op de mate van duurzaamheid.

Deze instrumenten zijn enkele van de vele manieren waarmee bbn bijdraagt aan een duurzamere samenleving. Meer weten hierover? Neem dan contact met ons op.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.