Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen “negatief sportadvies” aan gemeenten na onderzoek

De Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) blijft, in navolging van gezondheidsinstituut RIVM, voorlopig bij het huidige advies: op…

De Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) blijft, in navolging van gezondheidsinstituut RIVM, voorlopig bij het huidige advies: op kunstgrasvelden kan worden gesport. Gemeenten zijn daarover vandaag geïnformeerd. Onderzoek door de grondstofleveranciers van het omstreden rubbergranulaat bevat geen nieuwe feiten, stelt VSG.

Alarmerende berichten 

Het onderzoek leidde gisteravond en vandaag tot alarmerende berichten bij onder meer de NOS. Rubbergranulaat in het overgrote deel van zestig onderzochte kunstgrasvelden bevat kankerverwekkende stoffen, zo concludeert de NOS op basis van het onderzoek van VACO, de branchevereniging van de bandenfabrikanten die korrels van vermalen autobanden leveren waarmee kunstgrasvelden worden ingestrooid. NOS citeert hoogleraar toxicologie Martin van den Berg, die om gezondheidsredenen het gebruik van de korrels ontraadt vanwege de schadelijke stoffen. De korrels hoeven op dit moment niet te voldoen aan de strenge normen voor schadelijke stoffen in consumentenproducten. Of dat moet worden aangepast, is nu onderwerp van discussie.

Geen nieuwe feiten

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Volgens directeur André de Jeu van VSG zijn met het onderzoek van de bandenbranche geen nieuwe feiten op tafel gekomen. ‘De bandenbranche heeft onderzocht welke stoffen in de korrels zitten; het RIVM onderzoekt in hoeverre sporters daarmee in aanraking en komen en wat daarvan de gevolgen zijn voor de gezondheid. Dat onderzoek wachten wij af. We hebben vandaag uitvoerig met het RIVM overlegd en zij zien in het onderzoek van de bandenbranche geen aanleiding om het standpunt te wijzigen en wij volgen het RIVM hierin: er is op dit moment geen direct gevaar voor het gebruik van kunstgrasvelden.’ Het RIVM-onderzoek wordt medio december verwacht.

Vragenlijst aan gemeenten

VSG stuurde vandaag alle gemeenten een brief met deze strekking, zegt De Jeu. Afgelopen vrijdag stuurde de vereniging gemeenten al een vragenlijst om te onderzoeken of gemeenten nu zelf al maatregelen nemen om met verenigingen in gesprek te gaan of kunstgras te vervangen. Ook vraagt VSG waar zij gemeenten mee kan helpen in de communicatie als straks het RIVM-onderzoek duidelijkheid geeft over gebruik van rubbergranulaat. Inmiddels zijn al 220 reacties binnen, wat wel aangeeft hoe het onderwerp leeft bij gemeenten, zegt De Jeu. ‘Een veelgehoorde opmerking is: betrek de GGD erbij, want er zullen vragen komen over de volksgezondheid. Dat gaan we zeker doen.’

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Vervangen kost 400-500 miljoen

Het is niet voor niks dat gemeenten de discussie nauwgezet volgen. Van de achttienhonderd kunstgrasvelden is 85-90 procent ingestrooid met de bewuste rubberkorrels. Van die velden is circa negen op de tien eigendom van gemeenten, volgens VSG. In het worst case scenario dat al die velden per direct moeten worden vervangen, gaat het om een kostenpost van naar schatting 400 tot 500 miljoen euro, zegt De Jeu. 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Criticus - NL

Volgens mij weegt deze 'kostenpost' in ruime mate op tegen de mogelijke ziektekostenpost op de lange termijn. In het geval van onze gezondheid, zou ik toch echt op zeker spelen geachte Overheid!

Op 29 november 2016, 11:43
H. Wiersma

Dit vraagstuk is 20 tot 30 jaar geleden ook ruimschoots aan de orde geweest en voor zover mij bekend zijn er toen ook productie-eisen voor het bedrijfsleven opgesteld. Zijn er bij het Rijk en/of bedrijfsleven dan geen instanties, die controleren op de uitvoering van die afspraken? Of moet er 'een nieuw wiel' worden uitvonden en moeten die eisen weer worden bijgesteld?

Op 30 november 2016, 10:27

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in