Overslaan en naar de inhoud gaan

Erfpachtplan Amsterdam ter inzage

Eeuwigdurende erfpacht betekent dat het jaarlijkse bedrag dat de erfpachter moet betalen aan de eigenaar van de grond, namelijk de…

Amsterdammers kunnen hun mening gaan geven over het plan van B en W voor eeuwigdurende erfpacht, in plaats van het huidige stelsel waarbij de canon (de jaarlijkse erfpachtbijdrage) eens in de vijftig jaar wordt vastgesteld en dan ineens omhoog kan schieten. Vanaf maandag ligt het plan zes weken ter inzage, heeft de gemeente vrijdag bekendgemaakt.

Meer transparantie
Eeuwigdurende erfpacht betekent dat het jaarlijkse bedrag dat de erfpachter moet betalen aan de eigenaar van de grond, namelijk de gemeente, voortaan eenmalig wordt vastgesteld en niet meer tussentijds wordt herzien. Dat nieuwe systeem is transparanter en biedt meer zekerheid, zegt wethouder Eric van der Burg (Grondzaken).

Voordeel

Woningeigenaren mogen straks zelf kiezen of ze overstappen naar de eeuwigdurende erfpacht. Wie er dit jaar al voor kiest om over te stappen, kan een aanzienlijk voordeel behalen. Hij of zij betaalt een erfpachtcanon die is gebaseerd op de WOZ-waarde van 1 januari 2014, toen de huizen veel minder waard waren dan nu. Daarbovenop krijgt de Amsterdammer die vrijwillig overstapt een korting van 10 procent.

Onbetaalbaar

De Amsterdamse VVD-fractie vindt het een goed plan, waarmee een eind wordt gemaakt aan het ,,afromen van de Amsterdammer", vooral omdat huiseigenaren de eeuwigdurende erfpacht ook helemaal kunnen afkopen. Ook D66 in de hoofdstad is overwegend positief. Een groep erfpachters verenigd in een actiecomité zegt geschokt te zijn over het voorstel, dat ,,de negatieve verwachtingen nog overtreft". Het comité verwacht dat woningen op erfpachtgrond sterk in waarde zullen dalen en dat de canons en bedragen waarvoor die kunnen worden afgekocht onbetaalbaar zullen worden ,,met gedwongen verhuizing als gevolg". (ANP)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Martin

erfpacht is ouderwets. Laat de markt haar werk doen. Verkoop de ondergrond. Erfpacht als uitsterfconstructie. Gemeente genereert verkoopopbrengst.

Op 9 januari 2017, 08:08
Tinus

Ja, veel zaken die nu privaatrechtelijk geregeld worden, kunnen ook via een publiekrechtelijk weg gewaarborgd worden.

Op 9 januari 2017, 14:00

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in