Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Assen bouwt door na succes zelfbouw sociale woningen

De dertig sociale huurwoningen die de gemeente Assen in eigen beheer heeft laten bouwen waren in één ochtend verhuurd. De bouw verliep nagenoeg rimpelloos en binnen het budget, zegt wethouder Albert Smit (PvdA). Hij wil – na de feestelijke sleuteloverdracht - snel verder met een volgende bouwfase.

16 juni 2015

De dertig sociale huurwoningen die de gemeente Assen in eigen beheer heeft laten bouwen waren in één ochtend verhuurd. De bouw verliep nagenoeg rimpelloos en binnen het budget, zegt wethouder Albert Smit (PvdA). Hij wil – na de feestelijke sleuteloverdracht 29 juni - snel verder met een volgende bouwfase.

Kritiek: te veel risico

Vooraf klonk kritiek op de bouwplannen van Assen. Bij gebrek aan investeerders en corporaties die wilden investeren in goedkope huurwoningen, besloot de gemeente twee jaar geleden dan maar zelf aan het werk te gaan. Minister Stef Blok (Wonen) waarschuwde dat hij het geen taak voor een gemeente vond: te weinig kennis, te veel risico. Ook andere critici wezen op de gevaren dat Assen met het project de financieel de mist in zou kunnen gaan: wat als de bouw duurder zou uitvallen, als de woningen leeg bleven staan? Smit wuifde de kritiek destijds weg en krijgt vooralsnog gelijk.


Behoefte

De gemeenteraad stelde 5,5 miljoen euro beschikbaar voor de bouw van 36 huizen. De 30 woningen die nu worden opgeleverd (het bestemmingsplan stond niet meer toe) zijn binnen het budget gebouwd. De gemeente bekijkt nu of de resterende zes binnenkort op een andere locatie kunnen worden neergezet. Of dat het college de raad meteen fase twee en drie voorlegt, waarmee Assen uiteindelijk aan honderd nieuwe sociale huurwoningen komt. De gemeente onderzocht dat daar nog minimaal behoefte aan is.

Rimpelloos

Voor de bouw selecteerde Assen een aannemer uit de regio. In die procedure waren door een vergissing van de gemeente drie van de zeven aannemers net te laat met het indienen van hun plannen. Afgezien van die misser is het project verder rimpelloos verlopen, zegt Smit. Waar andere gemeenten, zoals Rijswijk, nog het risico spreiden door samen te werken met een commerciële partij, hield Assen het hele project in eigen hand. De gemeente stelde een projectleider aan om alles voor te bereiden en formeerde een stuurgroep om de beslissingen te nemen.

4 procent rendement

Volgens de businesscase verdient Assen de investering in dertig jaar terug, met een rendement dat richting de 4 procent gaat, volgens Smit. Mocht zich voor die tijd een investeerder of corporatie melden die de woningen wil overnemen van de gemeente, dan kan dat ook. Voorlopig heeft Assen in elk geval het beheer en onderhoud uitbesteed aan een kleine partij die verbonden is een woningcorporatie in Meppel.

G32 geïnteresseerd

Maandag 29 juni is de symbolische sleuteloverdracht en vieren bewoners, bouwer en gemeente een feestje. ‘De G32 heeft gevraagd of ze daarbij mogen zijn en kunnen praten over hoe we dat hier voor elkaar hebben gekregen’, zegt Smit. Belangstelling was er ook vanuit andere gemeenten. En logisch, vindt Smit, want Assen is er snel en betrekkelijk eenvoudig in geslaagd om iets neer te zetten waar veel vraag naar is, maar waar op dit moment geen commerciële partij zich aan waagt. ‘Niet om mezelf op de borst te kloppen, maar dit is een redelijk succes.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wannabee-emigrant
Dit geeft goed aan hoe stupide het woonbeleid van faalhaas Stef Blok is. De woningbouwcorporaties die er nota bene voor zijn opgericht om betaalbare huurwoningen te bieden, doen dat niet!? Er zouden echt veel meer betaalbare huurwoningen gebouwd moeten worden om de veel te hoge huizenprijzen

en huren en dus hoge woonlasten, te laten dalen.



Die kritiek komt vast weer vanuit lobbygroepen vanuit de bouw/makelaardij/bankensector.



We hebben in Nederland nog steeds absurd hoge huren en dito prijzen voor belachelijk kleine huizen die niet voldoen aan hedendaagse vraag (zie alleen al de afbeelding bij dit artikel). Vinex-rijtjeswoningen van 20 lang waar mensen hutje-mutje op elkaar moeten wonen, hiertoe gedwongen vanwege door de overheid gecreëerde schaarste.

Lage woonlasten zorgen voor een goed draaiende economie. Wat doet meneer Blok in de grootste economische crisis in 80 jaar? Koopprijzen proberen op te stuwen en huren fors verhogen! Deze zeepbellen zullen vroeg of laat keihard uit elkaar gaan spatten, neem dat van me aan!
Kritisch / nvt
Een korte termijngeheugen ontbreekt volledig in Assen. De stofwolken van de crisis zijn nog lang niet opgetrokken in gemeentelijkgrondbeleid/bedrijf land of een Wethouder kan zijn plas niet inhouden en begint projectontwikkelaar te spelen, ze hebben er niets van geleerd. Misschien kan hij ook een bakkerij beginnen want die zie je ook bijna niet meer of een slagerij. Als fase twee of drie niet verkoopt dan stort dat rendement als een kaartenhuis in elkaar. Maar ja, dan zal deze wethouder wel van het toneel verdwenen zijn. Niet speculeren met belasting geld.
Bob / Ambtenaar
183.000 per woning ... Daar staan in Assen leuke bestaande woningen voor te koop.
Advertentie