Nederland doet op veel punten te weinig om de kinderrechtensituatie te verbeteren. Dat meldde het VN-Kinderrechtencomité woensdag. Het kinderrechtenorgaan maakt zich onder meer zorgen over de gevolgen van de decentralisatie van de jeugdzorg.
VN: 'Kwaliteit jeugdzorg omlaag sinds decentralisatie'
Nederland doet op veel punten te weinig om de kinderrechtensituatie te verbeteren. Dat meldde het VN-Kinderrechtencomité woensdag. Het…
Kindermishandeling
Ook het armoedebeleid en de aanpak van kindermishandeling baart zorgen. Volgens het rapport is de kwaliteit van de jeugdhulp gedaald sinds de gemeenten verantwoordelijk zijn voor de jeugdhulp. Zo worden gevallen van kindermishandeling binnen instellingen en pleeggezinnen nog te weinig gemeld door professionals. Ook het aantal kinderen dat is geplaatst in instellingen, is te hoog en ook groeien steeds meer kinderen op in armoede.
Zestig aanbevelingen
In het rapport doet het kinderrechtenorgaan meer dan zestig aanbevelingen aan de Nederlandse overheid. De regering zou onder andere meer moeten investeren in het werven van pleeggezinnen. (ANP)
In het rapport doet het kinderrechtenorgaan meer dan zestig aanbevelingen aan de Nederlandse overheid. De regering zou onder andere meer moeten investeren in het werven van pleeggezinnen. (ANP)
In het rapport doet het kinderrechtenorgaan meer dan zestig aanbevelingen aan de Nederlandse overheid. De regering zou onder andere meer moeten investeren in het werven van pleeggezinnen. (ANP)
Reacties: 8
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Begin met evalueren liefst al voordat veranderingen zijn ingevoerd. Wat een arrogantie van deze club. Het lijkt me dat ze er verstandig aan zouden doen zich in te zetten voor heel, heel veel kinderen in andere landen waar het duizenden keren slechter gaat met kinderen. Geneuzel! Dit soort zwaar betaalde internationale organisaties moeten volgens mij maar eens leren echte prioriteiten te stellen. Ergerlijk.
Knap dat dit comite al na een paar maanden nadat de gemeenten verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg, weet dat de kwaliteit is verslechterd. Helemaal knap omdat zowat alle gemeenten 2015 als een overgangsjaar beschouwen: de zorg is dit jaar gelijk aan die van 2014. Eventuele veranderingen komen pas vanaf 2016
De jeugdzorg in dit land is nu eenmaal beroerd en is na januari nog beroerder geworden. U ziet dat niet direct maar de beeindiging van vele contracten door de tonnen die er bezuinigd moeten gaan worden vanaf volgend jaar leidt tot veel ontslagen . Helaas heb ik er als ouder mee te maken. Contracten worden opgezegd en de ene na de andere tijdelijke invalkracht begeleidt een groep. Voor jongeren die GGZ problematiek hebben is er geen opvang met gespecialiseerde begeleiding anders dan een paar maanden in een GGZ-kliniek. Jongeren worden vaak iedere 6 maanden of vaker naar een andere plek gesleept. Zonder te weten waar ze over een paar maanden weer wonen. En daar knapt een kind met psychiatrische problematiek niet van op. Niet zeuren dus als het aantal verwarde volwassenen de komende jaren alleen maar toeneemt. Investeren in de jeugd is geen geneuzel.
Wie heeft de informatie aangeleverd waardoor het VN-Kinderrechtencomité al zo snel tot conclusies kon komen? Speelt de VNG vals spel? Zo maar wat vragen die bij dit artikel opkomen. Van hieraf kan men al niet behoorlijk beoordelen of het binnen het overgangsjaar 2015 al achteruit holt en vanuit New York is dat wel het geval kennelijk. Met de snelheid van de NSA is niets mis.
Gerrit heeft gelijk. Als ouder constateer ik dat het CIZ op basis van voorafgestelde en vooraf bekendgemaakte criteria tot oordeelsvorming kwam. Daar was gedachtenwisseling over mogelijk, en bezwaar en beroep, maar er kwam een beschikking. Het CIZ had op grond van haar ervaringen het nodige in te brengen. De gemeenten beginnen dit jaar. Opnieuw misschien, als er veel medewerkers uit eerdere organisaties komen. Maar toch, opnieuw, nieuw wettelijke kader, en zonder een echte finetuning om maatwerk gefundeerd mogelijk te maken. En dat is dus als achteruitgang gekwalificeerd. Lijkt me voor de hand te liggen. Erg? Weet niet, vanuit haar verantwoordelijkheid lijkt het me dat de Rijksoverheid dit zich mag aantrekken. Die heeft tot deze wetgeving besloten. Voor de gemeenten geldt m.i. Dat zij nog niet veel weten en dit jaar en komende jaren nog veel moeten leren. Wees dan ook coulant(er) in je beslissingen, leer. En pas nieuwe kennis toe. En,... Stel ook duidelijke regels op, net zoals dat voorheen ook bij het CIZ gebeurde.
Dit comite kan het onderzoek niet hebben uitgevoerd. Zij kunnen zich alleen baseren op dit onderzoek http://www.dekinderombudsman.nl/70/ouders-profes … De KinderOmbudsman is namelijk de enige die een wettelijke grondslag heeft om onderzoek via enquetes te kunnen doen onder jeugdigen.
Ik vind het een goed idee dat er ook controle van buitenstaanders is, en niet van gemeentes en eigen politiek. Want er is nog al wat gaande in ons land, en denk wat betreft armoede zeer zeker, en dit brengt heel veel spanningen teweeg wat natuurlijk ook z'n uitwerking heeft op het gezin.
moederkevanx zegt weet je dat de kinderen die onder de ots staan en william schrikker groep,jeugdzorg hebben ook mishandeld worden wandt hun maken de kinderen geestelijk kapot en dat is ook mishandelling en ook waar de kinderen door de wsg en bjz geplaats worden worden de kinderen ook mishandelling zoals de instellingen SintAnna heel ,TRaayke Tienray ,Daelzicht,,OpDeBies de beleidingen doen de kinderen in de holding leggen als de kinderen niet luisteren doen maar dat vind wsg ,bjz goed dat de kinderen mishandeld wordt daar moet iets aan gedaan worden het moet op houden mishandellingen in de instellingen wandt onze kinderen moeten het goed hebben en niet mishandelling wsg ,bjz en de instellingen moet op houden om onze kinderen de mishandelen ,niemand ziet mijn tranne en de kinderen die onder de ots staan en wsg en bjz de kinderen hun hart huild van pijn en van verdriet