ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Amsterdam zakt flink op wereldwijde bouwkosten ranglijst

Door fors gestegen grondstofprijzen wel behoorlijk duurder.

11 april 2022
Bouwlocatie

Amsterdam is relatief gezien goedkoper geworden om in te bouwen, maar in absolute zin flink duurder door fors gestegen grondstofprijzen. Amsterdam eindigde op de 51e plek en zakte daarmee acht plaatsen ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit de International Construction Cost Index 2022, een internationaal onderzoek van advies- en ingenieursorganisatie Arcadis onder honderd wereldsteden. Londen, Geneve en Oslo zijn de duurste steden om in te bouwen. Hekkensluiters zijn Kuala Lumpur, New Delhi en Mumbai.

Arrèn van Tienhoven, sectorleider Contractors ziet dat dit jaar in Amsterdam en een groot deel van Nederland de kosten onder druk staan door de oorlog in Oekraïne en de complexiteit van binnenstedelijke bouwlocaties. In 2021 stegen de prijzen al met 6,9 procent en in het eerste kwartaal van 2022 komt daar nog eens zo’n 2,5 procent bij. ‘De verschrikkelijke oorlog in Oekraïne zorgt voor extra druk op energieprijzen en beschikbaarheid van grondstoffen. Bouwmaterialen moeten geproduceerd, getransporteerd en verwerkt worden en deze hele keten is op dit moment verstoord. Als ik dat naast het feit zet dat het nog steeds moeilijk is om geschikte bouwlocaties te vinden om snel een groot aantal woningen te realiseren, denk ik dat de druk op de bouwkosten blijft. Ik denk dat we het percentage van 2022 dat van 2021 zal overstijgen.

Net nu het erop lijkt dat we de coronacrisis achter ons hebben, zien we oorlog in Europa in combinatie met allerlei economische sancties. Hoe dat alles er op de langere termijn uit gaat zien, blijft natuurlijk koffiedik kijken, maar ik ben er niet heel gerust op. Dit in combinatie met de bouwopgave die er ligt om tot 2030 ongeveer 1 miljoen huizen bij te bouwen maakt dat ik verwacht ik dat de bouwkosten verder stijgen. Ook denk ik dat bedrijven straks toekunnen met kleinere of minder kantoren omdat mensen vaker thuiswerken. Wellicht kunnen we extra woonruimte realiseren in leegstaande kantoren’.

 Duurste steden: 

Goedkoopste steden:

 1. Londen  

100. Kuala Lumpur

 2. Geneva 

99. New Delhi

 3. Oslo 

98. Mumbai

 4. New York City 

97. Ho Chi Minh

 5. Copenhagen  

96. Johannesburg  

 6. San Francisco 

95. Nairobi

 7. Zurich

94. Wuhan

 8. München 

93. Jakarta

 9. Hongkong

92. Chengdu

 10. Macau

91. Guangzhou

De Arcadis International Construction Costs (ICC) Index 2022 vergelijkt honderd wereldwijde steden als het gaat om bouwkosten. Om de vergelijking te kunnen maken tussen de steden zijn de kosten geïndexeerd, waarbij Amsterdam geldt als 100. Naast de vergelijking tussen de steden levert het rapport ook wereldwijde inzichten in de bouwmarkt en aanbevelingen voor marktpartijen.

Klik hier om het rapport te downloaden.

Neem contact op met Tim Preger voor meer informatie en vragen.
 

Tim Preger, Woordvoerder/ Senior Adviseur Communicatie 
Contact

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.