ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Van kassengebied tot duurzaam bedrijventerrein

Green Park Aalsmeer is een initiatief van de gemeenten Aalsmeer en Uithoorn.

25 maart 2022
Green Park Aalsmeer

De uitdaging

Tussen Schiphol en de bloemenveilingen van Aalsmeer lag een oud en vervallen kassengebied. De gemeenten Aalsmeer en Uithoorn besloten er een bedrijventerrein van te maken en riepen hierbij ook de hulp van Arcadis in. Met de luchthaven om de hoek is dit een toplocatie voor de sierteelt, maar ook voor spin-off bedrijven uit de Home, Gift & Garden-sector en regionale en internationale logistieke ondernemers.

Veiling Aalsmeer

Ontwikkeling voormalig vervallen kassengebied naar 105 hectare bedrijventerrein.

De oplossing

Het project wordt gerealiseerd door Green Park Aalsmeer Gebiedsontwikkeling BV, dat een bedrijventerrein met een uiteindelijk oppervlak van maar liefst 105 hectare ontwikkelt. Voor deze organisatie is Arcadis verantwoordelijk voor de gehele civieltechnische ontwikkeling, van het project- en omgevingsmanagement tot het terreinbeheer en het vergunningenmanagement. Ook zorgen we voor de ontwerpen, inclusief alle benodigde onderzoeken, de bestekken voor het bouw- en woonrijp maken, de ramingen en de aanbestedingsprocedures. Daarnaast zijn we aangesteld voor de directievoering en het toezicht.

Green Park Aalsmeer is een initiatief van de gemeenten Aalsmeer en Uithoorn. Regionaal gebiedsontwikkelaar SADC verzorgt het projectmanagement, de internationale marketing en de acquisitie.

De impact

Een groot deel van de bedrijfskavels van Green Park Aalsmeer is inmiddels opgeleverd. Het gaat vooral om bedrijven in de bloem- en sierteelt, de logistiek en de Home, Gift & Garden-sector. Als gevolg van de crisis en de daarna herstellende economie is er tussentijds een nieuwe structuurvisie opgesteld, waardoor er inmiddels ook een grote bakkerij en een parkeerplaats voor Schiphol zijn gevestigd. Midden in deze gebiedsontwikkeling ligt de nieuwe N201 die voor de ontsluiting van de bedrijventerreinen zorgt. Het is de planning dat hier in 2024 nog acht deellocaties worden ontwikkeld. Behalve de producerende branches profiteert ook de logistieke sector van het nieuwe bedrijvenpark, dat in aanzienlijke mate bijdraagt aan de logistieke groei in de metropoolregio Amsterdam.

Neem voor meer informatie en vragen contact op met Tim Preger.

Woordvoerder/Senior Adviseur Communicatie
Contact Tim

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.