De Raad van State heeft in twee afzonderlijke zaken bepaald dat de bouw van windturbines in Houten (Utrecht) en Oss (Noord-Brabant) voorlopig niet mag doorgaan. In beide plaatsen had de gemeente een vergunning afgegeven voor vier grote windmolens. Bezwaarmakers kregen gelijk, maar niet om dezelfde reden.
Vergunning windparken Houten en Oss moet overnieuw
De Raad van State heeft in twee afzonderlijke zaken bepaald dat de bouw van windturbines in Houten (Utrecht) en Oss (Noord-Brabant)…
Normen
In Houten had het gemeentebestuur bij het beoordelen van de vergunningaanvraag voor vier windturbines gebruikgemaakt van landelijke normen. Die mogen echter sinds eind juni niet meer worden gebruikt van de Raad van State. De hoogste bestuursrechter stelde toen in een uitspraak vast dat de overheid bij het opstellen van de regels ten onrechte geen milieubeoordeling heeft gemaakt. Daar moet het kabinet alsnog werk van maken.
Onderbouwing
De overheid moet met beter onderbouwde regels komen voor bijvoorbeeld het geluid en de zogeheten slagschaduw die windturbines veroorzaken. In de tussentijd mogen nog wel windmolens worden gebouwd, maar moeten gemeenten zelf goed kijken naar de invloed die ze op hun omgeving hebben. De Raad van State verwees naar een eerdere principiële uitspraak van het Europees Hof. In de sector werd al gevreesd dat door de eerdere uitspraak de bouw van nieuwe windmolenparken vertraging zou opleveren. Dat is nu inderdaad gebeurd in Houten.
Provinciale regels
In Oss is het een ander verhaal. Daar had de gemeenteraad wel zelf milieunormen opgesteld, maar het bestemmingsplan voor vier windturbines bleek in strijd met de nieuwste provinciale regels. De provincie Noord-Brabant eist dat er financiële zekerheid moet zijn dat windturbines na 25 jaar weer worden afgebroken. 'De gemeenteraad van Oss had deze voorwaarde moeten opnemen in het bestemmingsplan, maar heeft dat niet gedaan', aldus de Raad van State.
Nieuw besluit
Voor de geplande windparken is het nog geen einde verhaal. Beide gemeenten kunnen een nieuw besluit nemen. Als die wel de toets der kritiek van de hoogste bestuursrechter doorstaan, is de bouw alsnog mogelijk.(ANP)
Reacties: 9
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Normaliter gesproken toetst de Raad van State aan bestaande wet en regelgeving. Nu het allemaal in strijd is met deze wetgeving stelt de afdeling in haar uitspraak zelf voor de wet en regelgeving nota bene maar even aan te passen en het ook nog los te koppelen van de landelijke wetgeving... Het moet niet gekker worden in de Kneuterdijk.
Er staat een vervelende taalfout in de titel van dit artikel-
Vergunning windparken Houten en Oss moet overnieuw.
Opnieuw is correct Nederlands.
OVERNIEUW is geen goed Nederlands. Valt wel tegen z´on grote taalfout in een gerenomeerd blad voor ambtenaren.
@Roger Thomas Ik stam zelf ook nog uit de tijd dat het woord 'overnieuw' als contaminatie werd beschouwd en vervangen diende te worden door 'over' of 'opnieuw'. Maar sinds 2005 staat het als officieel woord in het Groene Boekje en is het niet langer fout. Meer hierover is te lezen bij het genootschap Onze Taal.
De Grote Van Dale (2015) neemt overnieuw op met het label ‘informeel’.
In een blad voor ambtenaren beter geen informeel taalgebruik.
Geldt dat ook voor reacties? Er staan maar liefst twee grote taalfouten in uw reactie, meneer Thomas.
De taalnazi's zijn weer present op BB...
Heerlijk nieuws over al die ongein met windmolens. Daar zal die obese en diabetische Timmermans wel slecht slapen, hopen dat zijn hart het houdt.
In Azië bouwen ze 600 nieuwe kolencentrales van 300 gigawatt en wij denken met een paar windmolens de wereld redden. In Brazilië kappen ze (terecht!) een gedeelte Amazonewoud om om de bevolking een baan en eten te geven. Gaan ze in het westen wijzen met het vingertje. Maar een boycot van de dames en heren in Brussel wordt direct opgevuld door China, die kan nog wel wat sojabonen gebruiken voor hun 1,5 miljard inwoners.
Op mij huis komt niets te liggen: ik doe alles met de allesbrander die stookt voor weinig geld mijn huisje heerlijk warm. De buren mogen verhuizen als het hun niet zint. Hoewel...ze zijn zelden thuis, want 4x per jaar op vakantie in verre oorden (ze stemmen GroenLinks, dat dan weer wel).
Ons beleid wordt bepaald door fundamentalisten die heilig geloven in de gekozen oplossingsrichting; dat zijn windmolens, zonnepanelen en, gek genoeg, biomassa.
Hiermee gaan we het absoluut niet redden, nog afgezien van het feit dat dit op mondiaal niveau geen enkele invloed heeft.
Ik plaatste bij:
https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-mili …
een commentaar n.a.v. een factsheet van RES over het opwekken van elektra, en over het opleggen van dezelfde zorgvuldigheidsnorm die de rechter voor de CO² reductie aan Shell heeft opgelegd aan burgers.
Burgerpretpakketten, als gezondheid, geluid, uitzicht e.d. zijn volstrekt ondergeschikt aan het wereldwijde belang van een snelle CO² reductie. Neem burgers hun bescherming af.