Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechters zetten huurders sneller uit huis

Rechters zijn steeds vaker bereid mensen die overlast veroorzaken uit hun woning te zetten.

De aanpak van woonoverlast in Nederland begint zijn eerste vruchten af te werpen. Niet alleen lijken rechters huurders makkelijker uit hun huis te zetten, huurders zijn zich ook meer bewust van de gevolgen van hun handelen.

Dossier
Dat stellen betrokken instanties die werken aan het verminderen van woonoverlast. ,,Als er een goed dossier ligt over een huurder die voor overlast zorgt, zet de rechter diegene veel sneller uit huis’’, constateert Anton van der Vlist, directeur strategie en beleid bij woningcorporatie Vestia.

Asociaal gedrag

Volgens Van der Vlist, het Platform Woonoverlast en de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus van Wonen, keert het tij ook in maatschappelijk opzicht. ,,Vroeger moest je bij een rechter hemel en aarde bewegen om iemand een woning uit te krijgen. Dat gaat nu gemakkelijker. En dat heeft een kettingreactie in de samenleving. Huurders weten dat asociaal gedrag wordt niet meer getolereerd’’, aldus Van der Vlist.

Kinderen

Jur Verbeek van het Platform Woonoverlast en als stadsmarinier in Rotterdam belast met de bestrijding van woonoverlast bevestigt die ontwikkeling. ,,Mensen gaan zich beter gedragen. Laatst sprak ik ouders aan op de overlast die hun kinderen in de buurt veroorzaakten. Dat kwam blijkbaar zo goed aan dat diezelfde dag nog een eind kwam aan de overlast.’’ Volgens hem is Rotterdam voor andere gemeenten een goed voorbeeld met maatregelen tegen overlast.

Rode kaart

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

De Maasstad kent het gele- en rode kaartensysteem, een methode die nu ook veel andere gemeenten in Nederland hanteren. De gele kaart is een laatste waarschuwing, de rode betekent 'je huis uit'. Karakus stelt dat de betere samenwerking tussen politie, woningcorporaties en gemeenten heeft geleid tot de maatschappelijke verandering, ook bij de rechters.

Daling

,,De kracht van aanpak van woonoverlast is de bundeling van informatie. Maar je moet er ook bovenop zitten. In Rotterdam hebben we de meeste meldingen binnen drie maanden opgelost’’, aldus Karakus. ,,Ik verwacht dit jaar voor het eerst een daling in het aantal meldingen.''

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Riet van Loon

Peter en anderen die mee willen helpen om woonoverlast aan te pakken, nodig ik graag uit om mee te doen op het Landelijk Platform Woonoverlast. Zie www.platformwoonoverlast.nl

Op 28 augustus 2011, 23:11

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in