Overslaan en naar de inhoud gaan

Amersfoort hoeft namen seancedeelnemers niet te geven

De veiligheid van de personen van de seancegroep weegt volgens de rechter zwaarder dan de belangen van de ouders van de overleden kinderen.

Begraafplaats-shutterstock-117983260.jpg
− Shutterstock

De gemeente Amersfoort hoeft de persoonsgegevens van de groep die een seance hield op begraafplaats Rusthof niet te verstrekken aan nabestaanden, zo oordeelde de rechtbank in Utrecht woensdag. De ouders van twee kinderen die daar begraven liggen, hadden via de rechter om de gegevens gevraagd.

Toestemming

In september vorig jaar had een groep van zes mensen, met toestemming van de directeur van de begraafplaats, een bijeenkomst aldaar. Ze deden naar eigen zeggen onderzoek naar energieën van overledenen, onder meer in het gedeelte waar kinderen begraven lagen.

Psychische klachten

De ouders willen in contact komen met de groep voor een gesprek en om ze eventueel aansprakelijk te stellen voor de geleden schade. De moeder had laten weten dat zij ernstige psychische klachten heeft nadat bekend werd dat er een seance was gehouden. Daarbij werd genoemd dat het in haar islamitische cultuur niet is toegestaan om geesten of duivels op te roepen bij graven.

Bedreigingen

De groep wil echter absoluut niet dat hun gegevens bekend worden, onder meer omdat ze ernstig bedreigd zijn. "Het gaat in deze zaak om een botsing van rechten (waarheidsvinding versus privacy) en een afweging van de wederzijdse belangen", aldus de rechter. "De voorzieningenrechter moet een belangenafweging maken en oordeelt dat het veiligheidsaspect voor de leden zwaar weegt. Hoewel de belangen van de ouders ook zwaar wegen, weegt dat niet op tegen het belang van de groep."

Herbegraven

De kwestie kwam aan het licht toen een videocamera met daarop filmpjes van de seance gevonden werd op de begraafplaats. Meerdere nabestaanden hebben ervoor gekozen om hun dierbaren te laten herbegraven op een andere rustplaats. Dit wordt vergoed door de gemeente Amersfoort. Ook werd er door nabestaanden aangifte gedaan van grafschennis.

Onvoldoende begrip

De Nationale Ombudsman concludeerde dat niet goed is gehandeld door zomaar toestemming te geven voor de seance. Er is volgens de ombudsman onvoldoende begrip geweest voor wat het toestaan van zo'n onderzoek kan betekenen voor nabestaanden. (ANP)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in